Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

 

 



Vad händer på Verket?

Text: Johnny Häger, Skolverket
Foto: Skolverket
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2, april 2021

Johnny
Johnny Häger, Skolverket

Den 1 juli 2022 ska de ändrade kursplanerna börja gälla. Lgr22 tar då över efter Lgr11 som vi då använt i 11 år. Under denna period av 11 år har flera kompletteringar skett och för teknikens del har bland annat programmering som nytt innehåll. Det är högst troligt att det kommer fortsätta så här att förändringar sker över tid men att ingen helt ny läroplan tas fram.

Implementeringsarbetet med det som kommer bli Lgr22 fortgår. Just nu är det grundsärskolans kommentarmaterial som bearbetas. En del i hela revideringen är att tydligare samordna kursplanerna i grundskolan, grundsärskolan och specialskolan. Formuleringar och ordval ska vara desamma, motsvarade centralt innehåll återkommer i samma stadium samt att kunskapsområdena rubriceras på samma sätt och placeras i samma ordning. Det gör det lättare att i en klass undervisa efter flera kursplaner med mera.

Gällande ämnet teknik så har det en egen kursplan med tillhörande kommentarmaterial i grund- och grundsärskolan. Men teknik finns även representerat i ett av grundsärskolans ämnesområden som kallas Verklighetsuppfattning. Dessa ämnesområden som är fem till antalet är för de elever som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av utbildning i ämnen. Det är en bra idé att titta både på grundsär- och grundskolans material oavsett vilken skolform man själv undervisar i.

Innan sista september är det tänkt att Skolverket ska publicera specifika ämnessidor för alla grund-, grundsär- och specialskolans ämnen. På sidan för Teknik kommer du att finna alla viktiga dokument såsom kursplaner för teknik i grund- och grundsärskolan. Kursplan för Verklighetsuppfattning samt kommentarmaterial till alla kursplaner. Vidare presenteras några punkter om de viktigaste förändringarna samt ett diskussionsmaterial för kollegiala diskussioner kollegor emellan. Vår förhoppning är att dessa sidor ska underlätta för alla lärare att hitta det man önskar få tag på i sina respektive ämnen.

Gällande modulerna i Teknik på Skolverkets lärportal, larportalen.skolverket.se - så har vi fortfarande en del problem med publiceringarna men det löser sig förhoppningsvis. Modulen Teknikens förändring kommer att revideras utifrån de ändrade skrivningarna i kursplanen. Det gäller för övrigt alla moduler Skolverket tagit fram.

De reviderade modulerna kommer dock inte publiceras förrän 1 juli 2022 när Lgr22 gäller. I Teknikens förändring kommer det dessutom inom kort finnas varianter på concept cartoons som CETIS förtjänstfullt tagit fram.

Har ni frågor, tips eller goda idéer gällande teknikämnet så mejla gärna, johnny.hager(at)skolverket.se

Med vänlig hälsning/Johnny


Nyhetsbrev nr 2, april 2021- startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -