Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

 

 



Tekniksprånget ger fler ingenjörer

Text: Linnea Werlid, Tekniksprånget, IVA
Foto: Tekniksprånget
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2, april 2021

Fyra glada ungdomar.

En majoritet av ungdomarna som söker till Tekniksprånget är tveksamma till att bli ingenjör. Men efter praktiken vill 8 av 10 bli ingenjör, hälften av dessa är kvinnor. Statistiken visar även att färre hoppar av och fler fullföljer sin ingenjörsutbildning, enligt en ny studie från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien med data från statistikmyndigheten SCB.

För att klara av framtida utmaningar behöver fler unga välja en högre teknisk utbildning. Men många unga tvekar – i synnerhet kvinnor. Därför arbetar Tekniksprånget med att inspirera unga mellan 18-20 år som läst NA/TE på gymnasiet genom ingenjörspraktik. Programmet drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av regeringen och i samverkan med näringslivet.

Sedan starten år 2012 har 22 000 ungdomar sökt och 5000 praktiserat genom Tekniksprånget. Data från SCB visar att 90 procent av dem som gått Tekniksprånget läser vidare inom fyra terminer. Av dessa läser 76 procent en högre teknisk utbildning.

Fler kvinnor att välja en teknisk karriär

Tekniksprånget har som målsättning att väcka intresset för teknik hos ännu fler kvinnor. Drygt 50 procent av de som erbjuds praktikplats är kvinnor. Av alla som läser vidare på en högre teknisk utbildning efter Tekniksprånget är 48 procent kvinnor.

– För att locka fler kvinnor till tekniska utbildningar arbetar vi med att lyfta fram förebilder. Vi har en stor utmaning framför oss, då bara var fjärde ingenjör i Sverige är kvinna. Det vill vi förändra, säger Helena Gyrulf, verksamhetschef för Tekniksprånget.

Tre glada ungdomar - två killar och en tjej.

Färre avhopp efter Tekniksprånget

De tekniska utbildningarna brottas med utmaningen att många studenter hoppar av innan de är klara. Det kostar pengar för både högskolan och samhället. Statistiken visar att Tekniksprånget i genomsnitt minskar avhoppen med ungefär tio procent. De flesta avhoppen sker i början av utbildningen. Därför fokuserar studien på andelen studenter som är kvar på de vanligaste högskole- och civilingenjörsprogrammen i Sverige efter ett år. Av Tekniksprångets praktikanter som läser en högre teknisk utbildning är 90 procent kvar i studier år två. Motsvarande siffra för alla civilingenjörsstudenter är 84 procent och högskoleingenjörsstudenter 78 procent.

– Det är en vinst både för den enskilda individen och samhället att Tekniksprånget minskar avhoppen från utbildningarna. Våra utvärderingar visar att det beror på att vi bidrar till både stärkt motivation och en tydligare målbild för studierna, säger Helena Gyrul.

Läs mer om studien här:
Studie om Tekniksprångets effekter - Tekniksprångets webbplats


Nyhetsbrev nr 2, april 2021- startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -