Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

 

 



Vad händer på Verket?

Text: Johnny Häger, Skolverket
Foto: Skolverket
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1, februari 2021

Johnny
Johnny Häger, Skolverket

Arbetet på Skolverket präglas oerhört mycket av pandemin vi alla lever i. De nya lokalerna som Skolverket flyttade in i för ett år sedan hann användas i tre månader drygt innan det blev stopp. Som teknikintresserad kan man lätt konstatera att den digitala tekniken gett möten med kollegor, vänner och familj en ny dimension.

Dem vi förr ofta träffade ansikte mot ansikte möter vi nu på en platt skärm. Vart detta kommer att leda till för den enskilde är idag svårt att överblicka men gissningsvis kommer i alla fall fler möten och konferenser ske digitalt mot tidigare fysiskt. Teknikskiften har alltid påverkat människan, inte minst eftersom teknik är intimt ihopkopplat med oss. Teknik är vår förlängda möjlighet ut i världen. Inte minst tydligt i dessa omskakande dagar.

För skolan är det en stor utmaning att digitalt entusiasmera eleverna och det sker dagligen stora insatser bland alla lärare som oförtrutet kämpar för sina elever och deras kommande framtid. Tekniken är en påtaglig del i utbildningen och det finns all anledning att lyfta detta under tekniklektioner såväl som i samhällskunskap och andra ämnen.

I den ändrade kursplanen i teknik som gäller från 1 juli 2022 lyfts detta i syftet, se fetmarkerad text: "Undervisningen i ämnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar intresse för och kunskaper om tekniken som omger oss. Eleverna ska ges möjligheter att utveckla förståelse för att teknik har betydelse för och påverkar människan, samhället och miljön. På så sätt kan eleverna utveckla en teknisk medvetenhet och en förmåga att relatera tekniska lösningar och den egna användningen av teknik till frågor som rör hållbar utveckling."

På skolverket.se finns det just nu två sidor som ger information om de ändrade kursplanerna. En har funnits ett tag och innehåller bland annat de ändrade kursplanerna:
Ändrade kursplaner, bättre arbetsverktyg för lärarna, Skolverket

En annan sida att titta in på heter "Så använder ni kurs- och ämnesplanerna". Här finns en ny animerad film och också en film som svarar på frågor kring de ändrade kunskapskraven:
Så använder ni kurs- och ämnesplanerna, Skolverket

Senare under året så är planen att ämnessidor för varje ämne ska lanseras och arbetet pågår just nu med att skriva dem. Det blir i runda slängar tjugosex stycken sidor och där kan du i teknikämnet bland annat hitta jämförelsedokument mellan nuvarande kursplan och den ändrade. Kommentarmaterial för teknik, grundsärskolans kursplan och kursplanen för ämnesområdet verklighetsuppfattning. Diskussionsfrågor att använda i kollegiet och en samling FAQ.

Dessa sidor ska inte vara statiska utan kunna fyllas på med mer innehåll allteftersom. Så när de väl är på plats och du har frågor om teknikämnet så hör av dig. Till dess så använd gärna några stödmaterial som finns på skolverket.se: Stöd i arbetet - Teknik, Skolverket
och mejla gärna tankar om mer stöd att ta fram. Se också CETIS utmärkta material 200 timmar Teknik och Teknik tillsammans med flera.

Allt gott till er alla.
Med vänlig hälsning
johnny.hager(at)skolverket.se


Nyhetsbrev nr 1, februari 2021- startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -