Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Hyper Human
Detalj från utställningen Hyper Human.

 



Tre utställningar på Tekniska museet

Text: Siri Olofgörs, Tekniska museet och Patrik Brundin, Tekniska museet
Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet

Som för oss alla, har 2020 varit ett annorlunda år på Tekniska museet. Men inte stillasittande. Trots att museet har haft sina portar stängda sker det fortfarande mycket aktivitet i museets verksamhet, både i museets lokaler och online. Precis innan museet stängdes i mars öppnades den nya utställningen Hyper Human och när dörrarna öppnas igen står även två ytterligare nya utställningar redo – Antropocen och Moving to Mars.

Hyper Human skapar engagemang

Utställningen Hyper Human på Tekniska museet.
Utställningen Hyper Human på Tekniska museet.

Utställningen Hyper Human handlar om relationen mellan människan och tekniken i historien och nuet och innefattar områden såsom Life Science, automation, AI, genteknik och biometri.

Hyper Human samlar såväl historia som nutid och tankar om framtiden. Här finns 1700-talets muskelmannekäng, ögonproteser från 1800-talet, 1980-talets intelligenta superdator och framtidsspaningar från både populärkultur och forskning. Utställningen skapar engagemang genom att besökarna får ta ställning i flera olika etiska frågor, där varje val får konsekvenser. Vad händer när tekniken flyttar in i våra kroppar? Eller när vi kan odla organ, klona oss själva, stoppa åldrandet och ladda ner vårt medvetande? När gränsen mellan människa och maskin suddas ut och tekniken börjar fatta egna beslut. Vad betyder tekniken för dig och mig och för de ännu inte födda?

Med en omslutande upplevelse väcker Hyper Human nyfikenhet, ställer frågor och fascinerar. Utställningen visar några av de utmaningar som teknikutvecklingen ställer oss inför. Men framförallt väcker den hoppfullhet och engagemang i frågor där tekniken kan göra det möjligt för fler att få ett bättre liv.

Moving to Mars – en utmaning

Utställningen Moving to Mars på Tekniska museet.
Utställningen Moving to Mars på Tekniska museet.

Utställningen Moving to Mars är en turnerande utställning från Design Museum i London. Med 150 föremål från tidigare rymdresor och prototyper för framtidens marsresor berättar utställningen Moving to Mars om den stora utmaningen att ta människan till Mars – kanske mänsklighetens största äventyr någonsin. Varje liten detalj måste tänkas igenom, inte minst inför den sju månader långa resan dit. Men också hur vi ska leva och överleva när vi väl kommit fram – vilka kläder vi behöver, vad vi ska äta och hur vi ska bo.

Tankarna om att flytta och bo på planeten Mars har funnits länge, men än så länge har tanken varit en vild fantasi. Idag börjar fantasin kännas mer på riktigt. Både forskare, ingenjörer och designers arbetar med att göra en sådan framtida resa mer sannolik. Men är det ens möjligt? Hur skulle ett liv på Mars kunna se ut? I utställningen får besökaren upptäcka hur det skulle vara att bo på planeten, hundratals miljoner kilometer från jorden.

På Mars är råvaror värdefulla och sällsynta, och det är svårt att utvinna energi. De extrema förhållandena på Mars kräver nya lösningar, nya nivåer av lätta material och energieffektivitet. Med utgångspunkt i designen får vi ett nytt perspektiv på hållbar innovation, där materialval, form och teknik är livsavgörande. Kanske kan livet på Mars visa oss en ny miljövänlig väg och hjälpa oss att leva mer hållbart här på jorden?

Antropocen – människans påverkan

Vandringsutställningen Antropocen på Tekniska museet.
Vandringsutställningen Antropocen på Tekniska museet.

Ytterligare en ny utställning som finns att se när museet åter öppnar är den världsturnerande fotoutställningen Antropocen som senast visades på Malmö museer. Nu gör utställningen ytterligare ett stopp i Sverige, hos oss på Tekniska museet i Stockholm.

Antropocen är en angelägen och drabbande fotoutställning om människan, tekniken och naturen. I utställningen har konstnärerna Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal och Nicholas de Pencier genom fotografi, film, augmented reality och vetenskaplig forskning skapat en utställning som dokumenterar hur mänskligheten förändrar planeten för alltid. Utställningen Antropocen organiseras av Art Gallery of Ontario i Toronto och National Gallery of Canada i Ottawa i samarbete med Fondazione MAST i Bologna.

Namnet Antropocen anspelar på den epok i geologiska termer som pågår just nu, människans tidsålder. Det är den tidsålder då vår påverkan på jorden inneburit en betydande förändring för jordens geologi, ekosystem och klimat. Dessa förändringar ger påtagliga konsekvenser på vår natur. Utställningen visar med bilder, video och AR-installationer hur dessa konsekvenser av människans intrång i vår natur ser ut. Utställningen tar med oss till platser som vi alla är ansvariga för men som vi sällan ser. Från de betongskyddsvallar som täcker 60% av Kinas kust, världens största grävskopor i ett tyskt dagbrott och kalciumkarbonatgruvor i Rysslands Uralberg, till skövling av kanadensisk urskog, ett italienskt marmorbrott och en av världens största soptippar i Dandora, Kenya.

Vi på Tekniska museet längtar efter våra besökare och ser fram emot att dela våra nya utställningar med er när museet åter öppnar!  Vi förbereder nu för att slå upp dörrarna i begränsad form den 26 februari. Läs mer på: www.tekniskamuseet.se


Nyhetsbrev nr 1, februari 2021- startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -