Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Madelaine
Madelaine Åsberg


Teknikprogrammet - ger många valmöjligheter i framtiden

Text och foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1, februari 2020

Berzeliusskolan i Linköping är en av de gymnasieskolor där man lyckats bra med rekryteringen av tjejer till Teknikprogrammet. I årskurs 1 är det hela 37% som är tjejer och ser vi till hela skolan, som även har Naturvetenskapsprogrammet har vi 50% tjejer totalt. CETIS träffade Nils Winge och Madelaine Åsberg, båda lärare på Teknikprogrammet, samt sex tjejer som alla går sista terminen på Teknikprogrammet.

Berzeliusskolan ligger centralt i Linköping och har 27 klasser totalt. Här ges Teknikprogrammets alla fem inriktningar, Teknik- vetenskap, Samhällsbyggande och miljö, Informations- och medieteknik, Design- och produktutveckling samt Produktionsteknik. Här kan man även välja det fjärde året – Gymnasieingenjör. På Berzeliusskolan har den inriktning mot IT.

Nils instruerar en elev.
Nils Winge instruerar en elev.

– Vi har fått ett gott rykte, berättar Nils Winge som undervisar i CAD, Konstruktion och Teknik. Att många tjejer söker hit beror på flera saker. Flera föreningar finns, exempelvis Teknikarflickorna, som anordnar aktiviteter för tjejer som ska söka gymnasiet och för dem som redan har börjat. De arbetar med Öppet hus-aktiviteter, bjuder in föreläsare, ordnar studiebesök samt umgås över en fika och liknande. Jag tror också, att eftersom även Naturvetenskapsprogrammet finns här som traditionellt lockar fler tjejer, kan det kännas enklare att söka Teknikprogrammet. Några kanske har tjejkompisar som söker Natur och då har man redan kompisar på skolan. Det känns säkert tryggare att söka hit då, man blir inte ensam tjej.

– När vi dessutom ger alla fem inriktningar bidrar det säkert till att vi får många sökande, oavsett kön. I början var det endast killar på inriktningen Produktionsteknik, men det har ändrats. Som det ser ut i höst har vi i alla fall en fjärdedel tjejer som söker den inriktningen, berättar Nils vidare.

En bra blandning

Samarbete vid datorn.
Samarbete vid datorn.

Med en blandad klass blir ofta stämningen lugnare, menar Madelaine Åsberg. Madelaine som är lärare i Arkitektur, Bild och Design ser att söktalet till inriktningarna som har dessa ämnen är högre bland tjejerna.

– På Berzeliusskolan liknar vi vårt utbud med alla fem inriktningar med ett stort smörgåsbord. På så vis är det lättare att alla hittar någonting de vill läsa och fördjupa sig i. Det tror jag också påverkar att en stor del är tjejer som söker till oss. Många sitter kvar på skolan och pluggar efter lektioner och faktiskt är det rätt vanligt att eleverna går in i varandras klasser och tar del av undervisningen som pågår där och då. Datasalen är en riktig mötesplats för olika kurser och för tjejer och killar. Där samlas man och hittar flera att umgås och plugga med.

– Våra elever är väldigt fina ambassadörer som berättar om sina egna erfarenheter av skolan. Det påverkar så klart att andelen tjejer ökar. Det kan då påverka medelbetygen, att det krävs högre betyg för att komma in på Teknikprogrammet i och med att fler tjejer söker, menar Nils.

Läromedel

Många av de läromedel som finns för Teknikprogrammet är skrivna före 2010. Nils påpekar att därför är lärarnas egna erfarenheter viktiga.

– Mycket av materialet vi använder skapar vi själva. Vi lärare samarbetar och många gånger formar vi material tillsammans med eleverna. Tyvärr kan det gå åt mycket tid att leta material. Nils undervisar bl.a. i CAD.

– Vi använder boken Så byggdes staden av bl.a. Laila Reppen, när vi jobbar med detaljplaner i år 3, berättar Madelaine.

Den handlar om den byggda miljön och passar oss fint. Vi har t.ex. jobbat med Berga Äng, ett verkligt projekt här i Linköping. Eleverna har byggt modeller, ritat detaljplaner och försökt skapa det ideala området enligt bestämda detaljplaner.

Tjejer med olika val

Tjejer på Teknikprogrammet.
Carro, Emelie, Amanda, Anna, Anni och Hanna berättade hur det är på Teknikprogrammet.

– Vi har olika inriktningar, vi valde Teknikprogrammet av olika skäl och vi trivs jättebra, säger Anni. Det känns bra att plugga med andra som samma intressen. Anni går inriktningen Informations- och medieteknik.
– Att gå Teknikprogrammet ger många olika val inom programmet, det finns inga direkta begränsningar för vad man vill göra senare. Det är klart, vill man bli läkare får man plugga biologi sen, men det kanske man vet redan innan gymnasievalet.

– Det var inte främst fysik och matematik som gör att jag går här. Det är en bred utbildning. Dessutom är det mer praktiska moment än på t.ex. Natur säger Hanna som går Design- och produktutveckling.

– Att det är många killar på Teknikprogrammet är inga problem, det fungerar fint. Men om man som tjej inte har haft killkompisar innan kanske det kommer kännas lite annorlunda. Men ofta är det god stämning och vi jobbar bra ihop, det blir naturligt att umgås över gränserna, säger Anni.

– Visst kan man vara skeptisk som tjej att välja Teknikprogrammet säger Hanna. Då är det bra att gå på Öppet hus och att söka kontakt med någon förening, som t.ex. Teknikarflickorna för att få en rättvis bild.

Efter gymnasiet

Anna, som går Design- och produktutveckling, menar att det handlar inte bara om teknik på Teknikprogrammet.
– Att veta exakt vad man ska göra sedan är det nog inte så många som vet. Men det känns skönt att vara attraktiv på arbetsmarknaden, att ha gått Teknikprogrammet begränsar inte, snarare tvärtom.

– Jag kommer inte att jobba som ingenjör, berättar Carro. Hon går Samhällsbyggande och miljö och är intresserad av rita. Arkitektprogrammet står på intresselistan.

Emelie går samma inriktning och funderar i samma banor men är inte riktigt redo att börja plugga direkt efter studenten.
– Jag kommer nog visserligen att söka en utbildning, bara för att ha möjligheten att börja plugga om jag inte riktigt vet vad jag ska göra i höst.

Amanda som har valt att studera Teknikvetenskap kommer på något sätt fortsätta med teknik.
– Jag har fått sommarjobb inom programmering och om det känns bra kanske jag pluggar vidare inom det.

Helt säkert är att andelen tjejer på Teknikprogrammet ökar, det är enbart förknippat med positiva effekter på utbildningen och på arbetsmarknaden. Dessvärre ser det olika ut över landet. I vissa regioner har tyvärr inte söktalen ökat alls, avslutar Nils Winge.


Lite statistik

På riksnivå var det totalt under läsåret 18/19 endast 21% tjejer inskrivna på Teknikprogrammet. På de kommunala gymnasieskolorna var andelen tjejer 23% och på de fristående skolorna var andelen 17%.
Källa: Skolverket

Teknikprogrammets fem inriktningar

  • Design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling.
  • Informations- och medieteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik.
  • Produktionsteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande.
  • Samhällsbyggande och miljö ska ge kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur.
  • Teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder.

Nyhetsbrev nr 1, februari 2020 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -