Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Johnny
Johnny Häger, Skolverket


Det händer på Verket

Text: Johnny Häger, Skolverket
Foto: Katarina Rehder
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1, februari 2020

Skolverket flyttade vid årsskiftet till Solna Business Park. Ombyggda lokaler med inspirerande miljöer och fler mötesrum har blivit ett riktigt lyft för verksamheten. I övrigt händer det som vanligt mycket vilket man bäst håller sig uppdaterad om genom att regelbundet besöka skolverket.se. Förslag till nya kursplaner är inlämnat till regeringen och på Skolverket väntar vi bara på beslut om de ska antas. Just arbetet med implementering har startats i liten skala på flera enheter på Skolverket i syfte att så gott det bara går vara beredda om och när beslutet kommer. Det handlar bland annat om kommentarmaterial men även stödmaterial för olika ämnen och till rektor/ämneslag/arbetslag som hjälp i implementeringsarbetet. Om beslut fattas att fastställa förslagen till nya kursplaner och ämnesplaner återstår det sedan att bestämma från när de ska träda i kraft. Så Skolverket väntar nu på vad regeringen säger i frågan.

Förändringarna är som skrivet inte så stora för teknikämnet som för vissa andra ämnen. Det som är lika för alla ämnen och som kommer att påverka arbetet med undervisning och bedömning är de nya kunskapskraven. De är betydligt mindre detaljerade än tidigare och de matriser som många använder sig av i bedömning kommer inte att vara användbara längre. Här kommer det således krävas rejält med arbete för att fastlägga hur dokumentation ska ske, hur och när bedömning ska göras, formativt och summativt.

Förslaget till den nya skrivningen för teknikämnet hittar du på:
Nu har vi lämnat förslagen på ändrade kurs- och ämnesplaner till regeringen - Skolverket

Även kursplaner inom grundsärskolan kommer att revideras och arbetet är redan igång. Grundsärskolan är lite extra i fokus denna vår 2020. Fyra konferenser kommer att genomföras givet att antalet deltagare är tillräckligt många. Konferenserna handlar om matematik, teknik och programmering. Dessa konferenser går att hitta på
Kalender - Skolverket

Datumen är 31/3 i Malmö, 1/4 Göteborg, 2/4 Stockholm, 3/4 Arlanda. Är du lärare i grundsär eller vet någon som är det så sprid gärna informationen vidare.

Gällande de moduler som finns för teknikämnet så kika in på
Teknik - Lärportalen - Skolverket
.
Alla är inte klara än men arbetet pågår. En ny modul med fyra delar kommer inom kort att publiceras för F-3 som handlar om språk, naturvetenskap och teknik.

Har du något du undrar över eller vill berätta om så mejla gärna till: johnny.hager(at)skolverket.se

 

 


Nyhetsbrev nr 1, februari 2020 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -