Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Malte

Malte

Meryan

Meryan

Rahaf

Rahaf


Tre tycker om teknik

Foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, november 2019

Avlopp och reningsverk är viktiga system. Varför det?

Malte: – Det är viktigt för att inte smutsa ner i havet och miljön omkring oss, för alla djur. För oss människor också, annars kan vi inte hålla oss friska.

Meryan: – Det är viktigt, man ska inte slänga medicin och så i avloppet. Men om någon gör det så måste vattnet renas. Det blir ju inte alls bra för naturen och djuren annars.

Rahaf: – Det är viktigt med avloppet. Tänk om vi inte hade reningsverk! Allt som är dåligt skulle vara i havet. Fiskarna skulle dö, det bor ju faktiskt i havet, det är deras hem. I reningsverket tycker jag skraporna var viktiga, att skrapa bort det som inte ska följa med vattnet till havet.

Hur tror du det gick till förr i världen när man inte hade avlopp?

Malte: – Förr, innan reningsverk och avlopp fanns så slängde man ut allting, utanför huset, på gatan. Det var inte så fräscht. Det fanns många sjukdomar då.

Meryan: – Förr var det nog jätteäckligt. Man slängde ut avloppsvatten på gatan, då luktade det säkert illa överallt. Man kastade också saker på marken. Avlopp är ett jättebra tekniskt system!

Rahaf: – Förr var det nog ganska äckligt i staden. Man hällde bara ut smutsen. Det var ett hål i toaletten utan rör till ett reningsverk, och allt bara rann ut i staden eller i vattnet.

Vad tycker du är viktig teknik?

Malte: – Jag gillar havet och båtar, propellern är bra och viktig då.

Meryan: – Transporter är viktigt, t.ex. spårvagn. Datorer är bra också, då kan man skicka e-post. Larm är bra, om det skulle börja brinna.

Rahaf: – Reningsverk är viktigt, vattenverk också och el och belysning. Biogas är viktigt. Bussar och spårvagnar också men jag går oftast i stället för att åka.

Studiebesök på reningsverket Slottshagen, Nodra AB.
Bild från studiebesöket på reningsverket Slottshagen, Nodra AB.

 


Nyhetsbrev nr 4, november 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -