Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

IVA - Kungliga IngenjörsVetenskapsAkademien - logga


IVA - 100 år!

Text: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, november 2019

Med sina hundra år är Kungl. IngenjörsVetenskaps- Akademien, IVA, världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi. Redan från början har IVA varit en mötesplats där forskning, näringsliv och vetenskap haft en naturlig plats.

Under Sveriges stora energikris, den s.k. torvbubblan, i början av 1900-talet, väcktes frågan av politiker om behovet av ett statligt forskningsinstitut för kraft- och bränslefrågor. Efter diskussioner kom man fram till att ett statligt institut inte var det som behövdes. Verksamheten skulle istället breddas till att omfatta tekniskvetenskaplig forskning och bedrivas av en fristående organisation. Så föddes IVA 1919, med verksamhet på Grev Turegatan i Stockholm. Där rymdes också Tekniska museet som startade 1924. IVA som var en av stiftarna till Tekniska museet bidrog med insamling av samtida, samt teknik- och industrihistoriska föremål, arkivalier, böcker och bilder. År 1936 fick Tekniska museet en egen byggnad på norra Djurgården. IVA stannade kvar på sin adress där man huserar än i dag.

Samarbeten och projekt

Att arbeta i projektform var redan från början ett viktigt arbetssätt i IVAs verksamhet. Energifrågan, som IVA hade uppkommit ur, dominerade vid starten och har lyfts fram i olika aspekter under den hundraåriga historien. Övriga projekt och områden har varit, och fortfarande är, forskning och utbildning, innovation och företagande och infrastruktur. År 2006 bildades IVAs Studentråd med intresserade studenter från Sveriges universitet och högskolor med civilingenjörsutbildningar, Sveriges lantbruksuniversitet och handelshögskolorna i Stockholm och Göteborg. Medlemmarna bidrar till utväxling av kunskap genom generationerna och lyfter viktiga frågor för diskussion.

Jubileumsåret

Inför jubileumsåret planerades en rad spännande aktiviteter och events. På IVAs hemsida finns information om jubileumsaktiviteterna och en samling intervjuer med personer ur IVAs nätverk. En nyhet för året är IVAs 100-lista. Den presenterar forskningsprojekt som man uppskattar har en potential att utvecklas till innovationer eller annan form av värde. Listan visar en variation av forskningsprojekt och forskarkompetenser från Sveriges lärosäten och 100-listan visar också intressanta forskningsprojekt som kan ligga till grund för olika former av samarbeten eller som kan utvecklas i samverkan med näringslivet.

IVA och CETIS

CETIS har samarbetat med IVA, bland annat under jubileumsåret Polhem 350 samt som deltagare i seminariet ”Vad ska locka framtidens ingenjörshjältar?” där innehållet var att hitta argument för att locka studenter till ingenjörsyrket. Under seminariet bjöds även sjätteklassare in till diskussionen. CETIS har också varit delaktig i IVAs projekt Tekniksprånget. Tekniksprånget ger unga vuxna möjlighet att komma ut och praktisera som ingenjörer fyra månader efter gymnasiet.


 

Bok om hundraåring och teknik i samhällets tjänst

Bokomslag Teknik i samhällets tjänst.Författarna till jubileumsboken ”Teknik i samhällets tjänst” konstaterar att IVA påverkar samhället. I den nya boken lyfts nyckelpersoner, händelser och byggnader ur IVAs hundraåriga historia.

Skribenterna, samtliga väl insatta i teknikens historia, har lyft händelser och skeenden och inte minst skildrat personer som har spelat en viktig roll såväl för samhället som för IVA. Gunnar Wetterberg, en av skribenterna fördjupade sig i Axel F. Enströms gärning och betydelse de första tjugofem åren. Axel F. Enström var akademiens första vd, och en av dem som porträtteras i boken. I det avsnittet kan vi läsa om sambandet mellan bildandet av IVA och elektrifieringen av Sverige. Då i början av 1900-talet var det ingen självklarhet att landet skulle bli en industrination. Vi saknade kol men hade vattenkraft i stor omfattning, berättar Gunnar Wetterberg. Energifrågan har, under hela akademiens verksamhet varit en röd tråd. Energiöverenskommelsen mellan fem riksdagspartier år 2016 är det senaste exemplet på att IVA påverkar politiska beslut.

Forskning och forskningspolitik, främst inom olika teknikområden, har under de 100 gångna åren varit en viktig fråga för akademien.

Läs mer om personerna och gärningarna genom IVAs historia i jubileumsboken ”Teknik i samhällets tjänst”. Boken kan beställas kostnadsfritt via länken
Ny bok om hundraåring och teknik i samhällets tjänst - IVAs webbplats

 


Nyhetsbrev nr 4, november 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -