Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

ArkDes - Framtiden börjar här.
ArdDes - Framtiden börjar här
Foto: Katarina Rehder


Besök framtiden på ArkDes!

Text: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2, maj 2019

Jakob och Madeléne
Jakob Kjellberg och Madeléne Beckman, ArkDes
Foto: Katarina Rehder

Vandringsutställningen Framtiden börjar här gör sitt första stopp på ArkDes i Stockholm. Överintendent Kieran Long, hämtade hem utställningen från V&A Museum i London och utställningen är öppen till och med 4 augusti. CETIS besökte ArkDes och träffade Jakob Kjellberg och Madeléne Beckman som berättade om utställningen och innehållet.

Utställning på Arkdes - Foto:Johan Dehlin
Utställningens fyra delar - Jag, Samhället, Planeten och Livet
Foto: Johan Dehlin

Utställningen bygger på fyra delar där perspektiven utgår från Jag, Samhället, Planeten och Livet. I utställningen ställs vi inför olika frågeställningar som börjar med det lilla ”jaget” för att fortsätta mot planeten, vårt liv och vår död. Vi kan ställa oss frågan hur föremålen i utställningen kan påverka på alla fyra, ovan, plan.

- Med Framtiden börjar här vill vi öka kunskapen om hur teknik och design kommer att ha en stor påverkan på oss i framtiden. Det finns många etiska dilemman med teknik och design som vi uppmärksammar, säger Madeléne. Ta t.ex. dockan här med olika sensorer på. Å ena sidan kan sensorerna känna av och hjälpa en person som kan ha svårt att ta sig upp ur en fåtölj, å andra sidan kan en arbetsgivare kräva att anställda sätter på sig sensorerna för att orka mer, t.ex. på en arbetsplats där kroppen inte orkar längre.

Samhället och demokratin

Vi tittar vidare på samhällsperspektivet och funderar på en gångbro som finns i Amsterdam. Den har finansierats genom Crowdfunding, vilket innebär att en stor grupp personer med små medel har samlat in en stor mängd pengar till ett projekt eller exempelvis ett bygge. Här har vi också en demokratisk aspekt. Vem får använda bron, vem underhåller den och är det så vår framtida stadsplanering ser ut?

Jakob Kjellberg stannar vid ett par VR-glasögon och berättar att de visar hur korallerna i havet förändras. I montern finns också en drönare och han berättar om företaget bakom idéen.

- Den här undervattensdrönaren ägs av ett försäkringsbolag i Australien. Det är ett land som drabbas av både torka och översvämningar och nu använder man sig av den här tekniken för att kunna beräkna försäkringskostnader. Genom att studera koraller som ger bra indikationer på hur världen mår, kan företaget enklare hitta rätt nivå på utgifter i framtiden.

Livet efter döden

Går vi vidare genom utställningen hamnar vi på den något, kanske, obehagliga delen som handlar om livet efter döden. I en monter ser vi prylar som ska användas för att frysa ner en kropp, för att senare kunna återuppväcka den. Det känns lite bisarrt. Den något trevligare delen om livet efter, handlar om fröbanken på Svalbard. Alla kända, olika sorters frö bevaras där inför framtida behov.

Bli din egen designer

Den sista delen visar en kvinna som själv designat egna handproteser. De som fanns tillgängliga passade inte hennes behov.

- Vi tänker att det är så framtiden ser ut, vi människor utgör framtiden och vi kommer säkerligen bli mer kreativa. Inte allt behöver vara high-tech. Vi har en kraft i oss själva och där kan vi nog se svaren på framtidens utmaningar.

Besök gärna ArkDes och titta in på de skolprogram som finns för alla åldrar.

Foto: Johan Dehlin
Foto: Johan Dehlin

Läs mer:
arkdes.se

 

 


Nyhetsbrev nr 2, maj 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -