Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv
Tekniksal 2

Tekniksal 2

 


Tekniksalar på Nils Ericsonsgymnasiet

Text: Katarina Rehder, CETIS
Foto: Johan Winther, Tekniklärare, Nils Ericsonsgymnasiet
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1, februari 2019

Johan Winther, du arbetar på teknikprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet
i Trollhättan.

Har ni salar för teori och praktik?

- De flesta salar vi har är teorisalar. Vi har ett tekniklabb, och ett större grupprum i anslutning till två av salarna, dels en av tekniksalarna och dels den sal vi har design och bild i. Alla salar utom tekniklabbet används som teorisalar också. En av de viktigaste punkterna vi drev när skolan renoverades för några år sedan var att så många salar som möjligt skulle vara flexibla så att man kan ha olika typer av undervisning i dem. Följden av detta är att vi har alla möjligheter att schemalägga de flesta teoriämnen i de salar vi har Teknik i. Tekniken går dock först och nyttjas som teknikprogrammets karaktärsämnessalar till cirka 80 % av den schemalagda tiden.

Konstruktionskursen på gymnasiet har mestadels teoretiska moment. Vi använder oss av framförallt tekniksal 1 till den kursen, och där har vi ett av grupprummen i direkt anslutning för prototypbyggen etc. Vi har också god tillgång till grupprum. En av våra salar liknar sal 3 (dock större) och där har vi teknik, CAD-kurser samt arkitektur.

Tekniksal 1 med tillhörande grupprum.
Tekniksal 1 för bl.a. konstruktion, arkitektur, samhällsbyggande och miljö samt tillhörande grupprum till höger i bilden.

Tekniksal 1
Tekniksal 1 för bl.a. konstruktion, arkitektur, samhällsbyggande och miljö

Arbetsrum tekniksal 1
Arbetsrum till tekniksal 1.

Har ni förråd och avställningsytor?

- Vi har ett större förråd samt förvaringsutrymmen i tekniklabbet och grupprummen. I design- och bildsalen har vi en hel del förvaring för allt det som behövs till de ämnena, samt också i grupprummet som är i anslutning till den salen.

Behöver ni dela salarna?

- Salarna används i andra ämnen ibland, men vi har hela tiden första tjing på dem så att säga, och vi har så pass många karaktärsämneskurser att salarna till stor del fylls av den typen av ämnen. Exempelvis på inriktningen Samhällsbyggande och miljö använder vi framförallt tekniksal 1, den är bra då vi har direkt anslutning till det grupprum där vi har 3D-printers, direkttillgång till förrådet samt en hel del förvaring av diverse förbrukningsmaterial. Detta gäller också arkitekturkursen, dock så används också design- och bildsalen till modellbyggandet i den kursen. Vi försöker utnyttja de ytor vi har till hands i arbetslaget så effektivt som möjligt.

Saknar ni något i salarna?

- Jag gillar att vi i flera av våra salar har bord med hjul på (stolar med hjul har vi i alla tekniksalar utom labbet), vi saknar dock detta i tekniksal 1. Det ger en helt annan flexibilitet att använda salen på olika sätt. Annars tycker jag att salarna fungerar riktigt bra, vi har ju som sagt fått möjlighet att påverka utformningen av dem i den renovering som ganska nyligen gjorts av skolan. Jag har varit på ett par andra skolor, och just våra lokaler på Nils Ericsonsgymnasiet vill jag påstå är riktigt bra.

En sak jag skulle vilja ha mer av är laborativ utrustning i vårt tekniklabb. Vi har exempelvis två gamla dragprovs- och slagprovsmaskiner på skolan, men de är inte uppmonterade ännu. Vi har också ett industriprogram på skolan som också ger de elever som läser där möjlighet att få behörighet att söka ingenjörsutbildningar. Det blir då också naturligt att vi har en del samarbeten med dem. Bland annat får våra elever testa metallsvarv och metallfräs i teknik 1-kursen. De har också möjlighet att välja en produktionskurs i trean där de får arbeta mer med maskinparken som finns att tillgå. Detta är också en tillgång för programmet, då maskinparken är mycket välutrustad och tämligen uppdaterad. Skolan har ett samarbete med GKN Aerospace som är en stor arbetsgivare i Trollhättan. Det har bidragit till att maskinparken utrustats till en bra nivå.

Arbetar ni i halvklasser någon gång?

- När våra elever är i industriprogrammets lokaler arbetar de i mindre grupper på grund av säkerhetsskäl (max 16 personer åt gången, med två lärare som handleder). Vi har också mindre grupper i Bild- samt CAD-kurserna, då vi märkt att detta är mer ändamålsenligt där. I övrigt arbetar vi oftast med grupper i storleksordningen 25 - 32 elever.

Tekniksal 2

Tekniksal 2 - Design- och bildsal.
Tekniksal 2 - Design- och bildsal.

Tekniksal 2
Tekniksal 2 - Design- och bildsal.

Arbetsrum till tekniksal 2Arbetsrum till tekniksal 2.

 

Tekniksal 3

Tekniksal 3
Tekniksal 3 för bl.a. IT-kurser.

Tekniksal 3

Tekniklabb

Tekniklabb

Tekniklabb

 


Nyhetsbrev nr 1, februari 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -