Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Johnny


Detta händer på Skolverket

Text: Johnny Häger, Skolverket Foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1, februari 2019

Skolverkets arbete med att stödja och stärka skolan fortgår alltjämt. Under våren kommer arbetet med att revidera kursplanerna ske och då även teknikämnets kursplan. Det är ingen ny kursplan utan en revidering där den struktur som finns idag kommer att behållas.

Relationen mellan tid och innehåll skall beaktas i syfte att se över det centrala innehållet samt att en starkare betoning på faktakunskaper diskuteras. Kunskapskraven kommer också ses över och det finns all anledning att återkomma om vad detta får för följder för teknikämnet. Det är Skolverket som är initiativtagare och inget beslut om att revideringen skall ske är beslutat av regeringen ännu. Följ gärna arbetet på skolverket.se och delge dina åsikter där. Under arbetets gång kommer flera samråd att ske med bl.a. lärare, lärarutbildare och CETIS.

200 timmar i grundskolan

Teknikämnet är ju sedan ett tag stärkt i skolan genom sina garanterade 200 timmar vilket är mycket viktigt att slå vakt om. Fortfarande är nästan hälften av undervisande lärare i Teknik obehöriga men det får inte påverka mängden timmar i Teknik som eleven är lovad att möta under sin tid i skolan. Teknikämnet med sitt breda anslag i så många andra ämnen i skolan är viktigt för sin egen del men också för bl.a. exemplifiering och konkretisering i andra ämnen. Förhoppningsvis kommer de moduler som är under publicering att vara till hjälp för er lärare att finna goda anslag för meningsfull undervisning.

Modulerna publiceras

Publiceringen gäller resterande delar i modulen Teknikens förändring samt hela modulen Innovation och konstruktion samt hela modulen Den digitala världen. Här kommer många goda exempel större än sig själva att vara tillgängliga. Publiceringen har beklagligt nog dröjt beroende på flera saker som bl.a. ny webbplats. Förhoppningsvis kommer Teknikens förändring och Innovation och konstruktion att vara publicerade i sin helhet i februari och Den digitala världen i sin helhet under april.

Läs mer:
Moduler för Teknik - Lärportalen - Skolverket

 


Nyhetsbrev nr 1, februari 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -