Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Röster från Luleå

Konferensdeltagare TiS 2018 i Luleå.
Karin och Adam
Foto: Katarina Rehder

På vår regionala konferens TiS 2018 i Luleå träffade CETIS Karin Loite och Adam Nordmark, båda tekniklärare i åk 6-9. Vi ställde några frågor.

Varför går ni på teknikkonferens?

Karin: -Jag är nyfiken och relativt nyexaminerad lärare. Jag behöver få input, idéer och träffa andra.

Adam: -Främst för att få inspiration och hitta nya lösningar och idéer för min undervisning. Jag vill få goda exempel och hur de kan användas och anpassas.

Vad förväntar ni er av konferensen?

Karin: -Jag vill få bekräftat att det vi gör är rätt, jag vill få nytt ”tänk” att använda i undervisningen. Helt enkelt för att hitta något nytt och lyssna på andra.

Adam: -Jag håller med Karin, vi är ganska nya och unga, därför är det också viktigt för oss att komma ut och få träffa andra. Vi som är nya försöker hitta nytt inspirerande material och få nya ideér - det för att förnya och anpassa det gamla.


Tekniken i skolan, TiS 2018!

Text: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, december 2018

Konferensgänget TiS 2018
Konferensgänget TiS 2018: Katarina Rehder, Claes Klasander, Charlotte Conradi Lindmark, Susanne Engström, Charlotta Nordlöf och Lena Haskler.

Under hösten har vi genomfört fyra innehållsrika konferenser på lika många orter. Fyra intensiva dagar fylldes med teknikdidaktik, diskussioner, workshops, föreläsningar, mingel och utställningar. Vi träffades i Luleå, Göteborg, Malmö och Stockholm.

Det kanske mest intressant är hur många olika inslag, innehållande Teknik, som fanns representerade på alla konferenser. Här ser vi verkligen bredden av teknikämnet. Bl.a. fanns lärare från alla årskurser, studenter, professorer och forskare på plats för att dela med sig av workshops, föreläsningar och seminarier. Alla aktiviteter fyllda med ett brett teknikinnehåll! I Stockholm inledningstalade bl.a. Karin Ehrnberger om att Sverige kanske inte riktigt är så bra som vi tror när det kommer till design som ska inkludera alla, KTH-professorn Fredrik Lundell menade att vi är beroende av att många intresserar sig för teknik för att utveckla och forma framtidens samhälle. I Luleå berättade Göran Cars om Kiruna stadsomvandling, världens största stadsflytt. Mycket spännande med tanke på hur mycket teknik som behövs för att göra arbetet möjligt och hur ny teknik ingår i en stads system. I Göteborg lyssnade vi till Anette Hallin från Mälardalens högskola då hon pratade om ”Teknik som social produkt – erfarenheter från forskning om digitalisering”. Claes Klasander inledningstalade bl.a. om hur vi kan agera och tänka när teknikämnet numera har 200 stadieindelade timmar.

Nya inslag

Några nya inslag var ett öppet lunchseminarium på temat Genus och teknik, en studentmässa samt ett öppet mingel där utställarna presenterade sitt materiel. Våra egna inslag fanns representerade på alla orter, bl.a. Claes Klasanders föreläsning Teknikens förändring och dess konsekvenser där delar av Skolverkets modul presenterades samt Charlotta Nordlöfs och Susanne Engströms arbete med 200 timmar Teknik, ett koncept som beskriver hur man kan planera för 200 timmar från åk 1-9. Många fler delade med sig av av kunskap, information, idéer och vi hoppas att alla hittade en eller flera programpunkter som passade!

Ta del av dokumentationerna

Vi hoppas du tar del av dokumentationen från konferenserna som vi har lagt ut på vår hemsida. Tyvärr har vi inte kunnat delta och dokumentera från alla valbara aktiviteter, men från de flesta medverkande har vi fått in presentationsmaterial. Dessa hittar du också på vår hemsida.

Tack alla!

Nu vill vi på CETIS tacka medarrangörer, deltagare, medverkande, utställare och alla som hjälpt till på olika vis. Vi har fått bra återkoppling och vi är glada att övervägande del är positiv. Vi ser också att det finns önskemål om fler goda exempel från ren undervisning, fler vill veta hur kollegor undervisar på skolor och i klassrummet. Här behöver vi hjälp från er som är ute i verksamheten. Hör av er och bidra med texter, goda exempel m.m. i nyhetsbrevet Tekniken i skolan.

Nya arenor framöver

Vi planerar ingen traditionell tvådagars rikskonferens i Norrköping under 2019. Vi satsar på andra sätt att kommunicera och mötas. Så håll utkik på vår hemsida och på sociala medier, om var och när vi kan mötas igen!

Mingel på TiS 2018 i Malmö
Mingel bland utställarna på TiS 2018 i Malmö. Foto: Charlotta Nordlöf

Dokumentationerna från de fyra orterna hittar du här:
Dokumentationer - TiS 2018


Nyhetsbrev nr 4, december 2018 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -