Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Uppskjutning av raketen Glenn.
Norska och svenska lärare som sköt upp raketen ”Glenn” i augusti 2018.

 

 


Kurser om rymd och miljö för lärare i Teknik och Naturvetenskap

Text och foto: Helena Lennholm, Docent i träkemi , adjunkt i teknik didaktik , Institutionen för Lärande vid ITM-skolan (School of Industrial Engineering and Management), KTH
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, december 2018

Gänget på Svalbard
Norska, svenska, danska och finska lärare som mätt permafrost i augusti 2016 på Svalbard.

Är du lärare och intresserad av rymden? Vill du ha lektionstips? Tycker du hållbar utveckling är viktigt? Helena Lennholm som har gått ett flertal kurser inom området kan rekommendera dig att anmäla dig till en kurs från NAROM\ESERO\ESA. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.

Organisationerna har alla sitt ursprung i ESA, European Space Agency och ESA education, och ordnar varje år många olika kurser för lärare i Leiden, Holland. De europeiska länderna har oftast ett eget kontor som sköter undervisning och kurser. Vårt nordiska kontor, Nordic ESERO, har sitt säte i Andöya, Norge.

Varför kurs på NAROM\ESERO\ESA?

Du får lära dig nya saker om teknik och naturvetenskap, träffa nordiska eller europeiska lärare som är intresserade av rymden och hållbar utveckling. Kurserna är i princip gratis, det enda du behöver betala är resekostnaden. Ibland kan du även få delar av denna täckt. Flera av kurserna är upplagda så att du får lektionstips och material att ta med dig hem till din undervisning. Kurserna är främst för lärare i högstadium och gymnasiet, men jag träffade också några mellanstadielärare.

Svalbard - klimatforskning i polara landskap

Våren 2016 började jag kursen som gick på distans på Nord universitet, Bodö. I augusti åkte vi på fältresa till Svalbard. Bl.a. gjorde vi en exkursion på en glaciär. Vi gjorde också utflykter för att studera och mäta hur djupt permafrosten gick. I denna kurs fick vi många didaktiska tips hur man kan göra fältstudier med elever och använda GPS. Vi laddade upp kartblad i ett datorprogram, sen gick vi på fältstudie på t.ex. en glaciär med våra GPS:er. När vi gick längs kanten satte vi ”waypoints” med GPS:en, som vi sedan kunde läsa in och lägga upp i kartbladet. Sen kunde vi studera hur glaciären smält.

ESA space teachers

Sommaren 2017 åkte jag till Leiden för att gå ESA summer teacher workshop med europeiska lärare. Denna workshop var helt inriktat på att vi skulle få hem aktiviteter och laborationer i Teknik, Fysik och lite Kemi - aktiviteter som man kan att använda direkt i klassrummet.

Nordic teachers space camp

I somras var det dags för kurs i raketskjutning i Andöya. Kursen riktade sig till nordiska lärare, även om det var flest norrmän där. Förutom att skjuta upp raketen Glenn besökte vi Aurora Space Center, och simulerade en rymdfärd i Romskip Aurora. Jag kan tipsa om resursen Andöya mission control
– ett rymduppdrag i klassrummet!

Med denna artikel vill jag inspirera fler lärare och lärarstudenter att gå dessa fantastiska kurser och lärtillfällen!

Hur/var kan man gå kurser i rymd/klimatteknik?

Här finns några länkar till kurser för dig som är intresserad av att gå en eller flera kurser:

Laboration - Raket med avfyrningsramp

Maker tour - Mot nya höjder hade år 2015 som första utmaning för eleverna att bygga en raket. Här finns en direktlänk till övningen:
Raket med avfyningsramp - Mot nya höjder (pdf)

 


Nyhetsbrev nr 4, december 2018 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -