Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Rockelstad slott Foto: Charlotta Nordlöf
Rockelstad slott
Foto: Charlotta Nordlöf


Rockelstadseminariet 2018

Text: Charlotta nordlöf, CETIS Foto: Privat
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 3, oktober 2018

Varje år arrangerar CETIS Rockelstadseminariet, en samlingspunkt för forskare inom teknikdidaktik. Seminariet innebär en möjlighet för både doktorander och seniora forskare att utbyta tankar och idéer och att ta del av varandras projekt.

Seminariedeltagarna på Rockelstad juni 2018.

Seminariet hölls i mitten av juni med ungefär 25 deltagare från olika delar av Sverige och två speciellt inbjudna internationella gäster, professor P. John Williams från Australien och Professor Piet Ankiewicz från Sydafrika. Det var intensiva dagar med ett digert program då nio paper diskuterades och olika presentationer gavs.

John Williams gjorde en analys av den internationella teknikdidaktiska forskningen baserad på forskningsartiklar och konferensbidrag. Han visade på att undervisning och lärande varit de två vanligaste forskningsområdena under de senaste två åren, jämfört med design och kursplaner/ämnesinnehåll som var de vanligaste forskningsområdena för ungefär 10 år sedan.

Professor Piet Ankiewicz höll föredrag om Carl Mitchams teknikfilosofiska ramverk och om vad ramverket kan innebära för teknikundervisningen.

De båda internationella gästerna gav också varsin sammanfattning av hur Teknikundervisningen i deras respektive länder ser ut. Det var intressant att få ta del av deras erfarenheter och i vissa avseenden fanns likheter mellan våra tre länder, t.ex. att det råder brist på tekniklärare.

Under dagarna på Rockelstad hade också Johan Svenningsson, doktorand vid Linköpings universitet, sitt 90%-seminarium, vilket kan sägas vara det sista steget innan disputation. Opponent var Piet Ankiewicz.

Förutom föreläsningar, seminarier och diskussioner erbjöds också en guidad visning av slottet och några av oss deltagare njöt av en simtur i Båven.


Nyhetsbrev nr 3, oktober 2018 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -