Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Undervisningsamaterialet Från ved till www


Från ved till www – ett fritt undervisningsmaterial

Text: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 3, oktober 2018

Här får du med inlevelse uppleva hur livet tedde sig utan elektricitet, hur man löste situationer utan elektricitet, hur vardagen upplevdes och på vilka sätt livet har förändrats fram till i dag.

Elektriciteten syns inte men vi är beroende av den och här reser vi bakåt i tiden till ett annat Sverige och letar oss framåt till dagens samhälle där elektriciteten är en självklarhet. I materialet finns olika typer av uppdrag för elever att arbeta med, teoretiska och praktiska. Här finns nu tre arbetsområden, som alla har sitt ursprung i Från ved till www – när framtiden blev elektrisk, och vi kommer att fylla på med fler efterhand.

Undervisningsmaterialet har sin grund i Jan Garnerts skrift Från ved till www – när framtiden blev elektrisk som gavs ut 2009. Det riktar sig främst till lärare i Teknik för årskurs 7–9 men är även användbart för lärare i bl.a. Samhällskunskap och Historia för att ge ett teknikperspektiv på de områdena. Materialet är uppdaterat med de nya skrivningarna i kursplanen.

Jan Garnert är etnolog och teknikhistoriker. Han har varit forskare vid universitet och museer, bland annat Kungl. Tekniska Högskolan, Tekniska museet och Sjöhistoriska museet. Han har också varit kulturhistorisk belysningsexpert vid ÅF Lighting och professor vid Konstfack. Du kan läsa mer om hans författarskap på hemsidan:
Jan Garnert - Etnolog och teknikhistoriker

Undervisningsmaterialet hittar du här:
Från ved till www

 


Nyhetsbrev nr 3, oktober 2018 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -