Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

 


Ingenjörer bakom många innovationer

Text: Katarina Rehder, CETIS Foto: Labe Allwin
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2, maj 2018

ChristianChristian Sandström, forskare på Chalmers tekniska högskola, har tagit reda på hur 100 svenska framstående innovationer uppkommit. Christian fick uppdraget av Svenska uppfinnareföreningen och Reforminstitutet att undersöka specifikt i vilka miljöer som svenska uppfinningar tagits fram. Resultatet visar att närmare hälften skapats av anställda vid företag och att endast 20 procent kommer från universitetsmiljö. CETIS ställde några frågor kring undersökningen.

Trodde du att så stor andel av innovationerna kom från fristående uppfinnare/anställda på företag?

- Det finns en del liknande forskning från andra länder som också visar att ganska få innovationer kommer från universiteten. På så vis var inte resultaten särskilt förvånande. Universiteten har en viktig roll i innovationsprocessen genom att utbilda duktiga innovatörer, men det är inte främst på universiteten som själva innovationsaktiviteten sedan äger rum.

Har du personligen blivit överraskad och funderat något på resultaten?

- Det mest påtagliga för mig är hur få innovationer som faktiskt bygger på forskning eller vetenskap. Innovation handlar om nya sätt att skapa värde, vilket kan innebära att ny forskning ligger bakom, men det behöver absolut inte vara fallet. Många av de främsta innovationer genom Sveriges historia baseras på smarta tillämpningar - rätt teknik, för ett väldigt specifikt användningsområde.

Vad tänker du kring innovatörsandan i Sverige?

- Genom att gå igenom den här listan inser man att Sverige på många vis är en ingenjörskultur. Ingenjören, teknikern eller produktutvecklaren har relativt hög status i vårt samhälle.

Vad tror du behövs för att hålla innovationslustan uppe?

- Ett fungerande utbildningsväsende där naturvetenskap, teknik och entreprenörskap har en hög status. Utöver detta tror jag det är viktigt med goda förebilder och möjligheter för människor att arbeta med sådant de finner meningsfullt.

Enligt dig, saknas någon uppfinning på listan?

- Facitmaskinen, världens första kalkylmaskin med endast tio tangenter, hade förtjänat att vara med på listan. Räknaren skapade Facit, som innan dess fall tidigt 70-tal var en exportsuccé i mer än 30 år.

Axis i Lund var först med att lansera en internetbaserad videokamera 1996. Innovationen lade sedan grunden för bolagets enorma framgångar under 2000-talet då man blev störst i världen på just dessa produkter.

Listan på de 100 innovationerna:
Var skapades Sveriges 100 främsta innovationer? (pdf)


Nyhetsbrev nr 2, maj 2018 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -