Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Instrumentsamlingar
Här finns en av de största instrumentsamlingarna.

Scenkonstmuseet
Scenkonstmuseet, Stockholm


Scenkonstmuseet och tekniken

Text och foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 3, oktober 2017

På relativt nyöppnade Scenkonstmuseet i centrala Stockholm möts scenkonstens alla områden - teknik, kultur, historia, nutid, föremål med mera. Här inser man plötsligt hur komplex scenkonsten är. Alltsedan starten har den pedagogiska verksamheten utökats och CETIS är positivt överraskad över hur stor plats tekniken får.

Animation och projektion väcker teaterscenen till liv.
Animation och projektion väcker teaterscenen till liv.

I utställningen På scen finns flera interaktiva stationer. Den första stationen är en riktig dansupplevelse. Genom att ta några enkla steg på en matta ser man plötsligt ut som en balettdansös med svepande rörelser. På väggen projiceras man nämligen som en ljusbild, där fördröjning av rörelser och olika färger gör att man funderar på att börja dansa oftare! Vilken teknik används här?

Bakom kulisserna

Längre in i utställningen hittar vi föremål, texter och prov på hantverk. De flesta scener har en kuliss, och bakom kulissen sker arbetet med att gestalta allt man vill att besökaren ska få uppleva. I utställningen På scen ser vi också det som annars är osynligt för oss, verkstäderna, maskörernas och kostymörens arbete. Vi får också en inblick i scenografens arbete. Här ingår ljussättning, rekvisita, färger, former och symboler som alla har en roll för att leda åskådaren in i föreställningen. Scenografimodeller och skisser tar scenografen fram i verkstäder innan man bygger i full skala.

Pop-up och projicering

Riktigt spännande är det att ta del av de små miniatyrscenerna. Här blandas fysiska modeller med projicerade bilder. Till stationen Teaterboken skapade konstnärsparet Davy och Kristin McGuire en popup-bok. I vikbart format innehåller boken Shakespear's tragedi Macbeth och när man öppnar den vecklas den ut till en teaterscen i miniformat. Vänder man blad byts scenen till nästa. Här blandas utskurna detaljer i papp, animation, projektion och berättarkonst. Den fysiska boken är inte med i utställningen då den är alldeles för skör för att låta besökarna bläddra i. Istället skapar man en projicering på väggen av scenografin så att du uppfattar det som en levande scen.

Titta gärna på filmen om Teaterboken via denna länk:
Theatre Book - Macbeth - vimeo.com

Koppling mot skolan

Museets skolprogram vänder sig från förskola till och med gymnasiet. Speciellt intressant för teknikämnets del är områdena musik, gestaltning och samhälle samt dockteater. Här ställs frågor som hur ett musikinstrument fungerar, hur strängar, luft och elektricitet kan skapa ljud.

Vi kan också följa några olika yrkesgrupper och vilka verktyg som behövs för att skapa teater. I ateljén kan man pröva att bygga enkla instrument eller skapa dockteaterfigurer.

Byggnaden

Scenkonstmuseet har en över hundra år lång historia, med olika namn och inriktningar. Museet i dess nya tappning öppnade i februari i år, med nya verksamheter och utställningar.

Det gamla kronobageriet, som slutade fungera som bageri 1958, har inhyst museet sedan 1970-talet och byggnaden, den äldsta industribyggnaden i Stockholm samt en av de få bevarade magasinsbyggnader från 1600-talet, är värt ett besök i sig. Byggnaden har också varit vapenförråd och brännvinslager.

Läs mer:
Scenkonstmuseets hemsida

CETIS kan också tipsa om undervisningsmaterialet Teknik tillsammans, där finns arbetsområdena Popup-böcker och Vi gör musik.

För högstadiet finns materialet Från ved till www - Lyssna på musik hemma. Där kan vi fundera på instrument och hur de har utvecklats och påverkat vårt lyssnade.

 


Nyhetsbrev nr 3, oktober 2017 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -