Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Charlotta

Språkutvecklande arbetssätt

Text: Charlotta Nordlöf, Licentiand, TekNaD, LiU
Foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 3, oktober 2016

Som ämneslärare i teknik har jag flera gånger tänkt, ”Det här är väl ändå inte min sak, det får de faktiskt jobba med på svenskan!”. Känner du igen dig? Men efter att jag har börjat förstå vad ett språkutvecklande arbetssätt handlar om, har jag fått tänka om. Att hjälpa och stötta eleverna i hur de ska uttrycka sig och hantera språket har i allra högsta grad med teknikundervisning, och andra ämnen att göra. Genom ett språkutvecklande arbetssätt kan jag både bli en bättre lärare och få mina elever att nå längre.

Bokstäver och text.

Det pratas mycket om språkutvecklande arbetssätt i dag. I många skolor och förskolor runt om i vårt land jobbar man med Läslyftet eller andra satsningar på språk, läsning och skrivning. Jag har själv läst, lärt mig nytt och blivit intresserad. Nu vet jag att språket inte bara är något för svenskläraren. Det visste säkert du redan, speciellt du som jobbar med lite yngre barn, men jag som jobbat med teknikkurser på gymnasiet i många år har förstått att jag inte alltid tänkt och gjort rätt. Jag har sett mig själv som ämneslärare och inte fokuseat så mycket på hur eleverna talar eller skriver. Nu inser jag att ett språkutvecklande arbetssätt är något som alla lärare behöver tänka på och lyfta in i klassrummet. Det handlar om mycket mer än att rätta stavfel och kontrollera meningsuppbyggnad. Genom att vara medvetna om språket och hur det kan användas hjälper vi eleverna att förstå våra ämnen och ta till sig kunskap. Det gäller inte minst i Teknik - ett ämne som är brett och innehåller många olika begrepp. På gymnasiet kommer elever från olika skolor och tillsammans bildar de en ny klass - tänk så många olika erfarenheter de har med sig! De har gått i olika klasser, har haft olika lärare och en del kommer från andra länder. Självklart har de alla inte haft samma teknikundervisning på grundskolan heller. Det måste jag som lärare både ta hänsyn till och ta tillvara på, det innebär en del besvär för mig, men är också en stor tillgång.

Svenska = Teknik

När jag har läst om språkutvecklande arbetssätt handlar det i stort sett alltid om elever med svenska som andraspråk, och i vår tid finns elever med svenska som andraspråk i nästan alla skolor och i de flesta klasser. Språk är brett och har kopplingar till alla skolämnen. Likaså är Teknik brett och har mycket gemensamt med flera andra ämnen som NO-ämnena, Historia, Samhällskunskap och Slöjd. Man talar ofta om litteracitet, om att man måste förstå språket för att kunna förstå omvärlden och bli en del av samhället. Och visst är det lika med tekniken? För att kunna vara medborgare i en allt mer teknikintensiv värld måste vi kunna förstå tekniken som finns bakom det vi ser runt omkring oss, förstå konsekvenser av olika teknikval och förstå de drivkrafter som påverkar utvecklingen.

Mer att lära

Jag vill verkligen rekommendera dig att läsa om språkutvecklande arbetssätt om du inte gjort det tidigare. I slutet av den här texten hittar du några boktips. Speciellt du som är ämneslärare, precis som jag, kommer att märka att det finns mycket att lära. Dessutom tror jag att du får en bekräftelse på att mycket av det du redan gör är bra. Jag tror att du kommer märka att du har stöttat och hjälpt dina elever att utveckla sig även om du inte varit medveten om att du jobbat språkutvecklande. Så var det för mig! Vidare så menar jag inte att du ska ändra på allt du gör, men förhoppningsvis blir du sugen på att pröva något nytt och se hur det fungerar med dina elever. För tillfället undervisar jag inte, men när jag får göra det igen, kommer jag att vara medveten om hur jag kan stötta elever språkligt redan från början. Allt för att underlätta för dem att ta till sig så mycket som möjligt av teknikundervisningen.

Jag hoppas du blev intresserad av att veta mer!


Tips på böcker som du kan läsa

Greppa språket! Ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet - Skolverket

En liten bok från Skolverket som finns som pdf på deras hemsida och som där också går att beställa i tryckt format.
ISBN: 978-91-87115-26-4
Greppa språket! Ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet - Skolverket

Stärk språket stärk lärandet - Pauline Gibbons

Anpassad till en svensk kontext, många bra och konkreta exempel för klassrummet.
ISBN: 978-91-73828666

Lyft språket lyft lärandet - Pauline Gibbons

Med fokus på de senare åren i grundskolan och gymnasiet. Läs gärna Stärk språket stärk lärandet först.
ISBN: 978-91-73828680

Språkinriktad undervisning - Maaike Hajer och Theun Meestringa

Om hur ämnesundervisning kan bli språkinriktad, med exempel från många olika ämnen.
ISBN: 978-91-73828697

 


Nyhetsbrev nr 3, oktober 2016 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -