Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

 

Viktigaste nyheten: 200 timmar till Teknik!

Text: Claes Klasander, Föreståndare, CETIS
Foto: Katarina Rehder
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 3, oktober 2016

Teknikämnet bör få egen timtid i timplanen! Dessutom ska den vara sammanlagt 200 klocktimmar fördelade på de tre stadierna. Det föreslår regeringen i sin promemoria (U2016/03475/S) om den stadieindelade timplanen. Det är för teknikämnet en oerhört viktig och efterlängtad reformåtgärd!

Nu gäller det för skolhuvudmännen, utbildningskontoren och rektorerna att raskt börja planera långsiktigt för hur detta ska kunna genomföras på ett likvärdigt och kompetent sätt i landets alla hörn. Kursplanen i Teknik är ju ett löfte till eleverna om ett kunskapsinnehåll de har rätt att få möta och övergripande förmågor de ska kunna utveckla!

Flera argument

Argumenten för att teknikämnet ska få eget timutrymme – och inte dela det med de tre naturorienterande ämnena, som nu är fallet – är flera. Regeringen hänvisar till både Skolverket och Skolinspektionen. Man lyfter fram att teknikämnet på många håll har osynliggjorts, framför allt under de första sex skolåren. Där har det ofta endast stått ”NO” på schemat, trots att Teknik är ett självständigt skolämne sedan 1994. Och det är därmed tveksamt om det undervisats i teknik över huvud taget. Undervisningstiden har i snitt varit mindre än 100 timmar över landet och på alldeles ”för låg nivå”, menar man också. Regeringen framhåller också att kursplan och kunskapskrav utgör en helhet, där det krävs att eleverna får möta god undervisning med tydlig progression för att de ska kunna utveckla förmågorna och sträva mot högre betyg.

Kampanjen Tänk 200!

Från CETIS sida har vi drivit kampanjen ”Tänk 200!”. Redan förra våren påpekade vi i vårt remissvar om den stadieindelade timplanen att det var nödvändigt att inte enbart fördela de 800 timmarna över stadierna. Att samtidigt ge teknikämnet egna timmar var inte en dag för tidigt. En sådan här möjlighet till reform dyker inte upp mer än kanske vart tionde år. Skolverket framhöll också detta i sitt slutliga förslag till regeringen. Vi är naturligtvis mycket nöjda att detta hörsammats!

Det är inte långt kvar

Redan den 1 juli 2017 är det tänkt att denna reform ska träda i kraft. Det är inte långt kvar. Då måste de första stegen vara tagna i de flesta kommuner!

  • Fler lärare i Lärarlyftets kurser!
  • Aktiva NT-utvecklare!
  • Lärarlag och skolor som engagerar sig i CETIS skolutvecklingsprojekt LYFTIS!

Låt 2017 bli Teknikens år!

Läs mer i detalj i artikeln
Teknik 200!

 


Nyhetsbrev nr 3, oktober 2016 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -