Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Teknikarflickorna

Teknikarflickorna i Linköping

Text och foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1, februari 2016

På Berzeliusskolans teknikprogram har ett gäng tjejer startat en förening – Teknikarflickorna. Idén föddes när eleven Louise Ek upplevde att många av tjejerna inte trivdes så bra på Teknikprogrammet. Hon ville göra någonting åt det och startade föreningen, som i dag drivs av tjejer från alla tre årskurserna.

I dag går cirka 780 elever på Berzeliusskolan, fördelat på Teknikprogrammet och Naturvetenskapliga programmet. Jag har stämt möte med tre tjejer på Teknikprogrammet som ska berätta om Teknikarflickorna och varför de finns. Malin Widén, Kajsa Ohlén år 1 och Frida Johansson i år 3 berättar om fördelarna med att alla tjejer lär känna varandra genom föreningen.

Föreningens syften

Teknikarflickorna

Syftena är att locka tjejer till Teknikprogrammet, att få dem att trivas samt att göra intressanta studiebesök och bjuda in föreläsare. Sist men inte minst träffas de för att ha roligt genom olika aktiviteter som bowling m.m. Kajsa berättar att hon vänt sig till Frida och andra Teknikarflickor i olika sammanhang.

- Det har fått mig att trivas och även om jag hade gått kvar på Teknikprogrammet utan dem är det skönt att föreningen finns. Vi diskuterar funderingar med de äldre tjejerna, t.ex. de individuella val vi kommer att göra inför år 2.

Aktiviteter

Frida Johansson är drivande och kontaktperson och kommer med förslag kring aktiviteter och föreläsningar.

- Efter att Teknikarflickorna vann ett jämställdhetspris på 20 000 kr har vi haft möjligheter att göra studiebesök och bjuda in föreläsare. Vid ett tillfälle besökte vi Scania i Södertälje och Gröna Lund för att studera tekniken bakom kulisserna. Det var två mycket lärorika miljöer och vi hade naturligtvis jättekul tillsammans.

Teknikarflickorna har också bjudit in Donna, en tjejförening på Linköpings universitet. Donna består av tjejer som pluggar till civilingenjörer på olika program. Förutom Donna har man inte haft någon kontakt med andra högskolor.

- Vi är till för att vara ett forum här och nu, det är viktigast att vara en social förening och stötta varandra på gymnasiet. Våra syften är att få tjejer att söka, få dem att stanna kvar och att trivas, berättar Frida. Vi lär känna varandra över årskurserna och jag tror verkligen att den här föreningen gör att flera tjejer trivs. Kanske är det inte så roligt att vara ensam tjej i en klass. Då behövs vi som stöd.

Varför teknikprogrammet?

Malin berättar att hon valde Teknikprogrammet utifrån hennes intresse för rymden och att flera vänner pluggade Teknik.

- Att Teknikarflickorna ordnade en kväll på skolan inför gymnasievalet var bra. Jag blev trygg i mitt val då jag fick reda på att det fanns stöd i föreningen om man skulle behöva.

- Teknikprogrammet var ett naturligt val för mig, säger Kajsa. Mina föräldrar är i teknikbranschen och jag har vuxit upp i en teknisk miljö. Jag kommer söka till ett civilingenjörsprogram senare, men vilket har jag inte bestämt ännu.

Frida som nu går sista året har inte riktigt bestämt hur framtiden kommer att se ut.

- Min inriktning nu är Samhällsbyggande och miljö. Här läser vi bl.a. arkitektur och design som jag är intresserad av. Jag funderar lite till innan jag väljer högskola eller universitet. Det är flera utbildningar som är intressanta.

Kajsa och Malin kommer att välja Teknikvetenskap inför år 2, den mest teoretiska av inriktningarna.

Framtiden

- Vi har inga problem att söka arbeten inom mansdominerade yrken, säger alla tre tjejer. Vi har mycket att ge och både skolor och arbetsplatser är roligare om det är en blandning mellan killar och tjejer.

På frågan om de har en drömföreläsare att bjuda in till föreningen tvekar de. Helst ska det vara en kvinna, men där ser de ingen i nivå med Apples Steve Jobs eller Bill Gates.

- Kanske är det någon av oss som blir inbjuden att föreläsa i framtiden, avslutar de unisont.

Några användbara länkar

 


Nyhetsbrev nr 1, februari 2016 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -