Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Workshop Cities Skylines

Bygg modeller med trafikflöden, elektricitet och andra tekniska system.

Cities: Skylines – stadens infrastruktur och system

Text: Katarina Rehder
Foto: Veronique Larsson
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1, februari 2016

David Bergström, som tagit en paus från sin lärarutbildning, läste en tweet från Mojang. Mojang hade ett spännande projekt på gång och David skickade in en intresseanmälan och en beskrivning av hur han skulle kunna bidra till projektet. Nya vägar öppnades och i dag arbetar han med projektet Mina Kvarter som drivs av Svensk Byggtjänst. Projektet har fört honom till Haiti, Nigeria och till platser runt om i Sverige.

Mina Kvarter

Mina Kvarter är ett sätt att involvera skolungdomar, från fritids till gymnasiet, i samhällsplanering och stadsbyggnad. Svensk Byggtjänst lanserade projektet 2011 då det saknades ett verktyg för socialt engagemang och medborgardialog och här föddes idén till projektet. För skolor innebär Mina Kvarter att med verktygen Minecraft och Cities: Skylines främja lärandet om hur samhällsplanering fungerar. Det är t.ex. en viktig del i gymnasiets teknikprogram.

Genom Mina Kvarter träffar deltagarna, eleverna, de faktiska beslutsfattarna som arkitekter, tjänstemän m.fl. inom kommuner och fastighetsbolag.

Dialog med elever

- Det är definitivt viktigt för skolor att få ta del av stadsplanering då vi behöver utbilda för ett hållbart samhälle. Jag har ett exempel på ett problematiskt område i en av Sveriges större städer. Där gav kommunen i uppdrag åt skolor att vara delaktiga i stadsplanering med hjälp av Mina Kvarter. Området har förbättrats fantastiskt mycket, ungdomarna har fått framtidstro genom sina engagemang i utvecklingen av stadsmiljön. Nu bryr sig ungdomarna om miljön och tar hand om den, säger David Bergström.

David berättar vidare att svensk Byggtjänst önskar att få ungdomar att bli intresserade av teknik och samhälle. - Genom att prata med ungdomar och få dem att känna att personer på beslutsfattande nivåer lyssnar på dem, får vi ta del av deras kunskap och idéer som är viktiga.

Minecraft och Cities: Skylines

Cities Skylines

Medan Minecraft fokuserar på vad människor vill ha och dess utseende så ligger Cities: Skylines fokus på infrastruktur, trafikflöde, ljudförorening, samt allt som man behöver tänka på vid planering av nya bostadsområden, eller stadsområden överlag.

- Precis som Minecraft i Mina Kvarter bygger vi upp en modell över dagens område, eller ett framtida område, sedan får man i Cities: Skylines experimentera i modellen, se vad som händer om man gör om en väg till enkelriktad eller vad som sker om man inför gratis kollektivtrafik. Modellen är bebodd av invånare som agerar utifrån dina regler, vilket öppnar för så många åsikter och ytterligare beslut att ta hänsyn till!

Olika delar berörs

I några projekt är det främst stadsplaningen som varit den stora frågan, i andra projekt är det byggandet av modeller. Svensk Byggtjänst har många olika uppdragsgivare, stora byggbolag som NCC eller mindre kommuner som Tomelilla och Drottninghög. Därför varierar önskemål och uppdrag en hel del, några blir stora, andra mindre.

- Än så länge tittar vi inte mycket på kursplanerna i Teknik. Skolorna vi samarbetar med har kunskap kring vad de behöver för att nå målen och vi lär av dem. Vi ger dem ett bra verktyg där det handlar om riktiga projekt och jag kan tänka mig att målen för att arbeta mot hållbarhet, se tekniska lösningar för samhällets utveckling nås. Eleverna får också kunskap kring hur politiska beslut spelar in i samhället, hur stadens infrastruktur med tekniska system fungerar, teknisk påverkan på stadsmiljön, hur estetik kan samspela med tekniken och vice versa. Tänker vi på stadsmiljöer är det många delar som måste fungerar tillsammans, miljön ska vara trygg, vi måste se till tillgängligheten finns där för alla, estetiskt ska kvarteren vara tilltalande m.m. Och så får eleverna arbeta i ett program som är tilltalande för de flesta och i vilket de också har bra kunskaper i från början.

Block by block – det internationella arbetet

Cities Skylines

Block by Block är en internationell förlängning av Mina Kvarter-konceptet, där bland annat UN-HABITAT, Mojang och Svensk Byggtjänst medverkar. Här används Minecraft för att utveckla trygga och positiva miljöer och det görs med människor och myndigheter på plats. Alla inblandade hoppas att framförallt ungdomar ska vara med och utveckla de växande städerna och få dem trygga, hållbara och ha välfungerande infrastruktur. Minecraft gör det enkelt att visualisera idéer och i projekten får de unga inflytande och möjlighet att påverka hur deras närområde kan utvecklas.

Ta gärna en kontakt

- Många kommuner har byggprojektet på gång och vi vill att elever ska inkluderas i en dialog, det behöver inte vara politiker eller arkitekter som vet bäst alla gånger. Teknikprogrammets inriktning Samhällsbyggande och miljö som gymnasieelever läser med början av år 2 passar mycket bra i Mina Kvarter och Cities: Skylines. Kommuner, skolor och vi själva samspelar och kan dra nytta av varandra.

Kontakta oss gärna om du har frågor, idéer eller vill samarbeta.

David Bergström
yuriswe(at)gmail.com

Erik Kalmaru
erik.kalmar(at)byggtjanst.se

Lär mer om Mina Kvarter:
Det här är Mina Kvarter - Svensk Byggtjänst


Nyhetsbrev nr 1, februari 2016 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -