Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv / Dokumentation TiS 2018

Karin föreläser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -  

Inspirationsföreläsning -
Design, makt och normkritik

Föreläsare:
Karin Ehrnberger, industridesigner och forskare, KTH.

Normen, normkritiken, normkreativiteten

Karin Ehrnbergers föreläsning om hur normer styrt designprocessen i Sverige handlade om att vi måste börja tänka om, och inte längre utgå från gamla normer. Vi behöver titta på hur det faktiskt ser ut i samhället i dag och hon räknade upp ett antal problem med produkter som på ett eller annat vis är exkluderande. En del människor kan inte använda produkterna av olika anledningar, en del produkter fungerar faktiskt inte ens för alla. Ett talande exempel är de automatiska vattenkranarna. När du ska tvätta händerna känner en sensor av att du håller handen under och vatten börja rinna, men om du har en mörkare hudton känner sensorn helt enkelt inte av att din hand är där. Ytterligare ett vardagsnära exempel är de hudfärgade plåstren. Är du inte västerlänning så är plåstren inte hudfärgade. Design kan vara bra för vissa grupper, för andra fungerar designen inte.

Karin menar att vi behöver problematisera de toleransperspektiv som är norm idag. Det handlar om att öka toleransen hos priviligerade grupper för dem som inte är priviligerade. Det betyder att designa, öka förståelse samt inkludera dessa grupper. Vi behöver då först synliggöra hur den fysiska miljön fungerar och diskriminerar.

Karin fortsatta att berätta om ”isärhållande logik”, manlig - kvinnlig design, och hur vi pratar om och benämner produkter. Tittar vi på IKEAS gardiner har de kvinnliga namn, medan t.ex. bokhyllan heter Billy.

Inkluderande betyder att alla ska få vara med, men oftast ifrågasätts inte varför det inte är så. Viktiga frågeställningar kan vara; vem har makten i en grupp och varför är det så, vem exkluderas och vilka konsekvenser får det? Här är själva frågorna centrala och inte att hitta lösningen. Karin menar att det är viktigt att förstå frågorna för att bli medvetna om problemet.

Tittar vi på produkter designade för män är formspråket mer avancerat, färgerna är mörkare samt att produkterna har namn som tyder på styrka och innehåller ”riktig” teknik. Produkter för kvinnor är ljusa, ha några få funktioner, ska vara lätta att använda och reklamen är ofta ljus, har pastellfärger och produktnamnen har sällan något med styrka och teknik att göra.

Föreläsningen var intressant, tankeväckande inom ett mycket viktigt område!

Text och foto: Katarina Rehder

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -