Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv / Dokumentation TiS 2018

Presentatin Etiska Dilemman
Christopher

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -  

Etiska dilemman, människan och maskinen

Christopher Einarsson, museipedagog, Tekniska museet

Målgrupper: Årskurs 4-9, gymansium, skolledning

Seminariet började med en presentation av hur man kan tänka kring etik och artificiell intelligens, det för att deltagarna skulle få en gemensam grund att stå på inför de diskussioner som alla deltog i.

Christopher Einarsson visade på ett antal etiska dilemman av olika slag.

När det gäller AI, artificiell intelligens, som kan beskrivas som en slags intelligens i datorsystem, samt ett forskningsområde inom konstruktion av datorsystem som har förmåga att använda ett intelligent beteende. Meningen med AI kan vara att på konstgjord väg likna våra hjärnors förmåga att förstå saker, dra slutsatser, planera, lösa problem m.m.

Seminariedeltagarna

AI väcker många frågor kring etik samtidigt som det är stor framgång exempelvis inom sjukvård, militär och forskning. Vill vi bli opererade av en dator, vill vi få vår diagnos av en dator, tycker vi det är ok om våra äldre får sin omvårdnad av en dator eller en robot? När det gäller AI och proteser finns också många frågeställningar som är viktiga. T.ex. - om vi får möjlighet att operera våra ögon till perfekt syn, kanske inte det är en etisk komplicerad fråga. Men om vi får möjlighet att operera våra ögon så vi får förmågan till perfekt mörkerseende, eller att vi får röntgensyn, börjar det kanske bli komplicerat. Är det meningen att några få ska kunna operera sig, eller ska alla få den möjligheten?

Ett annat exempel var om vi ska kunna styra en protes med tankarna genom att inopererat chip. Vi kommer även att kunna koppla upp chipet mot internet. Hur känns det? Kan någon hacka chipet? Kan vi ladda ner programvaror och få förmågor vi inte hade tidigare. Kan den ”nya” armen bli så stark att vi kan använda protesen till oetiska saker? Om du inte har råd med en protes, men om tillverkaren låter dig få den kostnadsfritt för att göra experiment eller forskning på dig, hamnar man då in en utsatt position i jämförelse med dem som har råd att själva bekosta och bestämma över sin kropp.

Det finns många frågor kring etikbegreppet och vi kan se en värld i framtiden som blir fullständigt annorlunda mot i dag.


Text och foto: Katarina Rehder, CETIS

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -