Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Nordic Teachers Space Camp

arrangeras av norska NAROM som ett utbildningscenter under norska rymdstyrelsen och en del av Andøya Space Center. Lärare kan söka stipendium från Narom för att kostnadsfritt få möjlighet att delta i Nordic Teachers Space Camp. Narom står då även för resekostnaden till och från Andøya Space Center. Läs mer:
Nordic Teachers Space Camp - NAROM

 


Nordic Teachers Space Camp på Andøya Space Center

Text och foto: Pierre Jamot, tekniklärare och chef för Tänknikhuset i Vårgårda kommun
Cecilia Kleväng, tekniklärare och verksamhetsledare för KomTek i Alingsås kommun

Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 3, september 2019

Nordic Teachers Space Camp

I juni hölls en på kurs på Nordic Teacher Space Camp på NAROM Andøya Space Center i norra Norge. Kursen riktade sig till lärare i Norden som undervisar i NO, Teknik och Matematik i grundskolan och gymnasiet. Syftet är att inspirera lärare att ta in rymden i undervisningen. Cecilia Kleväng och Pierre Jamot var där och berättar om kursen för oss.

Under veckan var vi på föreläsningar och workshops under ledning av professorer, ingenjörer och forskare från rymdcentret. Vi arbetade också praktiskt med en raket som avfyrades i slutet av veckan. Den var då “lastad” med ett antal sensorer som vi monterade fast i raketens kropp. En hel del “pill” alltså!

På uppskjutningsdagen stängdes vägarna av runt om centret. Alla fiskebåtar och flygplatsen (som också är en militär zon) informerades. Det blåste 14 m/s så det var väldigt osäkert om raketen skulle fyras av. Men efter sex timmars väntan så fick vi klartecken! Raketen nådde en höjd på nästan sex kilometer efter 30 sekunder. Vi fick med en hel mängd data från raketens färd som vi sedan bearbetade dagen efter. Höjd, temperatur, acceleration, magnetfält, tid och hastighet var några saker som mättes under färden.

Ett strategiskt läge

Omgivningen är fascinerande vacker! Andøya ligger norr om polcirkeln och är täckt av höga fjäll, myrmarker och vackra stränder. Under kalla kriget tyckte NATO att det var en perfekt plats att härifrån hålla kolla över Nordatlanten. De flyttade byborna i byn Haugnes på ön och slog upp en flygbas. Tanken på krig känns väldigt långt borta när vi vandrar runt i detta till synes orörda sagolandskap.

Andøya Space Center bildades på 60-talet och gjorde sin första raketuppskjutning år 1962. De har i dag uppdrag från företag och myndigheter som vill utföra tester. De gör mätningar på ozonlagret, aerosoler, växthusgaser, gravitationsvågor, airglow, norrsken och mycket, mycket mer. En del av deras verksamhet går ut på att ta emot och utbilda lärare och elever från hela världen.

Betydelsen av kunskap

Vårt uppdrag är att ge eleverna goda förutsättningar så de får med sig kunskaper i Naturvetenskap, Teknik och Matematik. Vår värld förändras i rasande fart och kunskap ger makt att ta ställning. Forskning har visat att elevers förklaringar till fenomen ofta skiljer sig från naturvetenskapliga beskrivningar. Det är svårt att förklara och greppa något som innehåller så gigantiska avstånd. Vi i skolan har konkurrens av sociala medier som vill ge sin syn på saken och “fake news” är svåra att bemöta om man inte har kunskap. Men det finns också de som använder sociala medier för att föra ut sin kunskap på ett fantastiskt sätt och som får unga intresserade av Naturvetenskap, Teknik och Matematik. Ett gott exempel är Neil de Grasse Tyson, amerikansk astrofysiker, som har lyckats inspirera och fascinera miljontals unga i världen.

Diskutera rymden

Frågor som har med rymden att göra ligger högt på elevernas önskelista över diskussionsämne.

Är det okej att vi forskar på att i framtiden bo på Mars eller på månen? Är det okej att vi placerar robotar och levande djur i rymden och lämnar kvar en mängd annat skrot där?

Med rymden får vi en ingång till de naturvetenskapliga, tekniska och matematiska ämnena. En morgon såg vi i direktsändning hur SpaceX från USA skjuter upp sin satellit och försöker återanvända noskåporna från raketen. Återvinning av sex-miljonerskåpor känns bra. “Vår” raket som är fylld med komponenter och icke nedbrytbart material hamnar djupt ner i havet bland andra raketer från rymdcentret...

I dag forskas det på andra himlakroppar som ett resultat av att vi kommit på att jorden är sårbar. Mars och månen kan bli alternativa boplatser i framtiden. Det finns också tillgångar att hämta hem från andra himlakroppar. Gruvdrift i rymden kan bli verklighet framtiden, forskarna menar att det finns miljardtillgångar i asteroidbältet mellan Mars och Venus. Vi är absolut inspirerade att ta in rymden i undervisningen efter veckan på Andøya och vi rekommenderar er varmt att söka till konferensen nästa år! I våra utvecklingstjänster i respektive kommun har vi i uppdrag att utbilda, inspirera och utveckla teknikämnet. Under läsåret kommer lärarna få inspireras av föreläsningar och lektionsmaterial som handlar om rymden.

Raketens utrustning
Tine Joramo, elektronikingenjör på NAROM diskuterar raketens utrustning med lärare.

Kontaktinformation

Pierre Jamot
pierre.jamot(at)vargarda.se

Cecilia Kleväng
cecilia.klevang(at)alingsas.se


Nyhetsbrev nr 3, september 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -