Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Emelie
Emelie

Curt Nicolin Gymnasiet
Curt Nicolin Gymnasiet


Emelie inspirerar tjejer att läsa Teknik

Text och foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 3, september 2019

Emelie Elneros har precis gått ut första året på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång när CETIS träffar henne. Efter att ha deltagit i Teknikföretagens uppfinnartävling Blixtlåset blev Emelie tillfrågad om hon ville dela med sig av erfarenheter och tips och under en vecka i våras tog hon över instagramkontot ”Tjejer som går teknik”. Nu hoppas hon kunna sporra fler tjejer att läsa teknik och här berättar hon om tankar kring teknik, studier och framtid.

Tjejer som läser Teknik på gymnasiet.

För Emelie var det inte något problem att som ensam tjej från sin klass börja på Teknikprogrammet på Curt Nicolin Gymnasiet.

- Inför gymnasievalet behövde jag inte fundera särskilt mycket. Teknikprogrammet hade jag god kännedom om och jag var ganska säker på mitt val. Jag är uppvuxen i en familj där mina föräldrar arbetar inom teknikbranschen och min bror läste Teknikprogrammet under sin gymnasietid. Jag kan inte säga exakt när jag bestämde mig för Teknikprogrammet, men jag valde själv och lät mig inte påverkas av andra. Jag följde min magkänsla och tänkte att jag hittar säkert nya vänner på gymnasiet, så jag var inte orolig för att bli ensam. Vi är sex tjejer i klassen, faktiskt nästan en fjärdedel. Tänker man att teknik bara är för killar är man fel ute.

Teknikprogrammet

På Curt Nicolin Gymnasiet kan man välja mellan Teknikprogrammet, Industritekniska programmet, El- och energiprogrammet samt Vård- och omsorgsprogrammet. De erbjuder även T4 – ett fjärde år på Teknikprogrammet. Den mynnar ut i Gymnasieingenjörsexamen inom produktionsteknik eller design- och produktutveckling.

- Jag vet inte om jag väljer att gå det fjärde året ännu. Nu är jag främst fokuserad på de val som gäller inför år 2, där jag kommer att läsa inriktningen design- och produktutveckling eftersom det intresserar mig. Jag är inte säker på vad jag vill jobba med i framtiden, men den inriktningen kommer inte att begränsa mina kommande val. Jag funderar på att studera till arkitekt men andra tankar kan ju dyka upp.

Emelie menar också att hon tycker Teknikprogrammet är den bredaste utbildningen som öppnar möjligheter för de yrken hon kan tänka sig.

Praktiska inslag

- Om man jämför Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet är det mer praktiska delar på Teknikprogrammet. Det kanske man inte alltid tänker på inför gymnasievalet. Jag som är ambitiös och studerar mycket tycker att de praktiska momenten är jättenyttiga för mig. Jag tänker också att inför valet ska man verkligen fundera på vilka kurser som ingår i de olika programmen. Jag tycker att gymnasierna ska lyfta fram vilken bredd utbildningarna har i sina kurser. Många drar förutfattade slutsatser om vad som ingår i Teknikprogrammet, att det kanske bara är datorer och elprylar. Men så är det alltså inte. Ser man till kurserna som ingår i design- och produktutveckling så innehåller de bland annat konstruktion, CAD och bild.

Ett tips eller två

Emelie har många tips till tjejer som vill plugga teknik och till dem som redan gör det. Men även lärarna kan kanske behöva ett tips eller två menar hon. Hon vill att lärare ska tänka på att bemöta alla elever på samma nivå, vare sig man är tjej eller kille och att inte koppla teknikämnet mot det som traditionellt ses som intressanta områden för killar. På så vis inkluderas alla och blir delaktiga. Teknikämnet rymmer så många olika inriktningar och områden, därför finns någonting för allas intressen, menar hon.

- Kunskaper handlar om utbildning och lärande. Alla bör få samma förutsättningar att klara Teknikprogrammet. Sedan kanske man har olika angreppssätt som kille och tjej, men det är bara bra med mångfald. På högstadiet när vi pratade om gymnasievalet märkte jag att flera lärare trodde att man som tjej skulle välja Naturvetenskapsprogrammet, och de blev lite förvånade när jag valde Teknikprogrammet. Lärare, studie-och yrkesvägledare skulle kunna stötta mer och tänka att Teknikprogrammet är till lika mycket för tjejer som för killar.

Slutligen tycker Emelie att tjejerna inte ska oroa sig inför att börja på Teknikprogrammet. Hon menar att alla är på samma nivå, man lär sig tillsammans. Dessutom är det lätt att bli kompis med killarna. Och man följer sin egen vilja och inte böjer sig för ett eventuellt grupptryck, blir gymnasieåren roliga.

Du kan följa ”Tjejer som går teknik” på Instagram: Tjejer som går teknik - Instagram
och för dig som söker gymnasiet finns fb-gruppen ”Tjejer som vill gå teknik”:
Tjejer som vill gå teknik - Facebook


Faktaruta

Teknikprogrammet har fem inriktningar

  • Inriktningen design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling.
  • Inriktningen informations- och medieteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik.
  • Inriktningen produktionsteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande.
  • Inriktningen samhällsbyggande och miljö ska ge kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur.
  • Inriktningen teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder. Gymnasieingenjör är en vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år, efter Teknikprogrammet. Den finns på ett sextiotal gymnasieskolor runt om i landet.

Läs mer:

 

 


Nyhetsbrev nr 3, september 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -