Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till Teknik tillsammans startsida - 
Startsida -  kortkommando Alt + 1Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta -   Sök på Teknik tillsammans webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Arbetsområden

Arbetsområdet Rörliga djurmodeller - Teknik tillsammans

 -  

Rörliga djurmodeller

Arbetsområdet Rörliga djurmodeller är under omarbetning och anpassning till Lgr 11.


Målgrupp: Årskurs 4-6

Här följer en kort beskrivning av arbetsområdet Rörliga djurmodeller. Hela arbetsområdet går att ladda ner via pdf-filen som finns längst ned på denna sida.

Framsidan på undervisningsmaterialet Rörliga djurmodeller.Barn tycker oftast det är spännande med saker som rör sig. För att få saker att röra sig använder man ofta olika mekanismer som bygger på de fem enkla maskinerna; hjulet, hävstången, kilen, lutande planet eller block och talja. Genom att titta på olika djur och hur dessa använder sin mun kan barnen få pröva hur man åstadkommer mekanisk rörelse.

Det är meningen att barnen skall titta vilka munrörelser som är karaktäristiska för olika djur och sedan bygga en djurmodell där munnen kan röra sig med hjälp av olika mekanismer.

Övergripande mål

Målen med detta arbetsområde är att barnen lär sig att:

  • få förtrogenhet med mekaniska rörelser
  • planera och genomföra en konstruktion där mekanisk rörelse ingår som en del

För att på bästa sätt stegvis bygga upp barnens teknikkunskaper kan det vara bra att följa den angivna ordningen på arbetspassen. Det går dock bra att komplettera med egna moment om man önskar. Flera arbetspass kan antingen göras under en dag eller fördelas under en längre tidsperiod. Då man arbetar med de yngre barnen kan det vara bra att det inte drar ut för länge på arbetet.

Arbetsområdet innehåller både grupparbete och individuellt arbete.

Hämta inspirationsmaterialet "Rörliga djurmodeller"

För att öppna pdf-filer behövs programmet Adobe Reader som är gratis. Instruktion för att ladda ned programmet finns under webbsidan Om webbplatsen


Tips om andra roliga övningar på externa webbplatser:

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -