Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

 

 



Vad händer på verket?

Text: Johnny Häger, Enheten för ämnesdidaktik, Skolverket
Foto: Skolverket
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, november 2020

Johnny

Arbetet på Skolverket just nu handlar mycket om revideringen av kursplanerna och allt som hör där till. Själva kursplanetexten med kunskapskrav har funnits att läsa sen länge och vill man läsa dem är det enklast att gå via skolverket.se/revidering2020.

Det som just nu färdigställs är kommentarmaterialet till varje ämne. Alla ämnens kommentarmaterial har varit ut på remiss hos olika personer, bland annat personer inom CETIS, och materialet är nu nästan klart. Ihop med det så har även ett kommentarmaterial till kunskapskraven tagits fram och som nu är inne på sista svängen. Att förändra sådana här material som ska gälla under en längre tid samt att få dem så användbara som det bara går tar tid. Det är tänkt att kommentarsmaterialen ska lanseras i januari men som alltid finns det osäkerhetsfaktorer som kan sätta käppar i hjulet.

Samtidigt som grundskolans kursplaner med vidgörande texter reviderats så håller även grundsärskolans kursplaner på att gå igenom samma sak. Det arbetet startade något senare men är tänkt att hinna ifatt så att både grundsärskolans och grundskolans kursplaner med tillhörande texter ska kunna lanseras tillsammans.

För att underlätta implementeringen av de reviderade materialen så kommer varje ämne att få en egen ämnesspecifik sida. Här kommer texter finnas som bland annat kan innehålla de viktigaste förändringarna, text om ämnets kärna samt diskussionsmaterial för implementeringsarbetet i ämneslag eller liknande. Det ska tas fram filmer där de som skrivit revideringarna ihop med ämnesdidaktiker presenterar viktiga saker i texterna att ta hänsyn till och som till viss del besvarar de frågor om revideringen som ställts till Skolverket. Dessa sidor planeras vara i drift i början av mars eller ännu tidigare.

Planen är att allt reviderat material och stöd ska finnas på plats senast i mars. Det är dock viktigt och önskvärt att börja tänka redan nu om vilka förändringar i undervisningen som kan komma att behövas. Stoffet i teknikämnet är i stort sett lika som Lgr11 men bland annat är de fem långsiktiga målen, förmågorna, nu bara tre. Kunskapskraven som för många har utgjort utgångspunkten för undervisningen är helt rensat från centralt innehåll och ska inte vara utgångspunkten. Undervisningen ska ha sin utgångspunkt i ämnets syfte och det centrala innehållet.

Under vecka 43 och 44 har webbinarier hållits för huvudmän och rektorer. Stöd till skolledare inför implementeringsarbetet har alltså getts och förhoppningsvis kommer det mer stöd inför det arbetet. Läromedelsförlag och de som skapar lärplattfomar har också fått webbinarier i respektive ämne för att de i görligaste mån ska skapa sina produkter utifrån hur kursplanerna är tänkt att användas.

Det finns alla anledningar att återkomma i detta ärende och finns det frågor eller goda förslag som är viktiga att ta med in i arbetet med teknikämnets delar så tveka inte att höra av dig till:
johnny.hager(at)skolverket.se


Nyhetsbrev nr 4, november 2020 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -