Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Elever på en tekniklektion.

 



Forskarruta -
Effekter av inspirationstillfällen

Text: Johan Svenningsson, doktorand, LiU
Foto: Katarina Rehder
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, november 2020

Du som undervisar teknik i årskurs 4 - 6 kanske kommer ihåg Teknikföretagens olika satsningar genom Teknikspanarna, för lärare och elever. Ibland undrar jag vilka effekter ett enstaka inspirationstillfälle kan ha för eleverna som deltar.

Nyligen publicerades en belgisk studie där cirka 1500 11-åringar tagit del av en heldag i ett projekt kallat "Techno Trailer". Syftet med heldagsaktiviteten är framförallt att förbättra elevers intresse för och inställning till teknik. För att undersöka detta lät man de deltagande eleverna fylla i en enkät för att mäta just detta, före aktiviteten, tre dagar efter och tre veckor efter aktiviteten.

Resultaten visar att eleverna tre dagar efter aktiviteten bland annat har ett större intresse för teknik, är mer intresserade av framtida karriär inom teknik, tycker teknik är mindre svårt och mindre tråkigt. Efter tre veckor hade dessa effekter minskat något, men skillnaden mot enkätsvaren innan aktiviteten var fortfarande tydlig. Aktiviteten visade sig ha liknande effekter på de deltagande eleverna, oavsett kön.

Endagsaktiviteten visar sig ha en viss effekt på elever, om än ganska liten och över tid minskande effekt. Däremot så vet vi fortfarande lite om effekterna sett över en längre tid, vad händer om två år? Och hur kan vi behålla exempelvis ett ökat intresse för teknik efter en sådan här aktivitet? Vad gör du för aktiviteter med elever utanför klassrummets kontext och vad upplever du att det ger dig och dina elever?

Berätta gärna genom att mejla:
johan.svenningsson(at)liu.se

Länk till projektet: Technotrailer

 


Nyhetsbrev nr 4, november 2020 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -