Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Alicia
Alicia

 



En gymnasietjejs tankar

Text: Alicia Dalström
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, november 2020

Alicia Dalström går teknikprogrammets tredje år på Wisbygymnasiet på Gotland. Hon är en av de tjejer runt om i landet som vill se fler tjejer på teknikprogrammet och inom teknikbranschen. Att det är för få tjejer där menar hon beror på hur man generellt ser på tjejer och teknik. Alicia hörde av sig till CETIS och här berättar hon mer om sina tankar.

Jag har sedan liten varit väldigt intresserad av programmering, lödning och maskiner generellt. Min pappa som gick på teknikprogrammet under sin gymnasietid har lärt mig allt han vet, så intresset har alltid funnits med mig enda sedan jag var liten. För mig har det alltid varit självklart att jag skulle välja teknikprogrammet.

Jag var den enda som jag känner som började på teknikprogrammet. Såklart kändes det väldigt tråkigt att inte gå i samma klass som alla mina kompisar, men jag visste att jag var tvungen att välja det jag brinner för, vilket är teknik. Jag har ändå turen att alla mina kompisar går på samma skola så vi träffas under raster och lunchen.

Jag valde informations- och medieteknik och klassen delas upp i två olika grupper beroende på vald inriktning, men då enbart för lektionerna som tillhör vald inriktning. Till exempel Matte, Svenska och Engelska har vi tillsammans och då är vi fyra tjejer och 27 killar. I klasserna för inriktningen informations- och medieteknik är jag ensam tjej med 15 killar och i inriktningen design- och produktutveckling är det tre tjejer och 12 killar.

Jag har alltid haft ett stort intresse för programmering och datateknik generellt vilket gjorde mitt val enkelt. Min dröm har alltid varit att efter gymnasiet studera på KTH. Jag skulle gärna vilja bli forskare inom fysik, men inom vilket specialområde har jag inte helt kommit fram till ännu.

Följ ditt intresse

När man ska välja gymnasieprogram är det viktigaste, oavsett om man är kille eller tjej, att utgå från sitt intresse och inte välja något för att din kompis väljer någonting annat, eller för att du tror att du inte passar in. Gymnasietiden ska vara rolig och lärorik. Satsa då på något som du vet intresserar dig. Det är vanligt att välja som kompisarna eller som dina föräldrar vill, men det är ditt liv, dina val, och vännerna finns kvar, även om man väljer olika program.

Gå mot strömmen

Jag skulle vilja visa tjejer att det är okej att gå emot strömmen och att det inte är lika läskigt som man kanske kan tro. Oftast har tjejer ett starkt teknikintresse tidigt i livet men det försvinner med tiden. Det skulle kunna ändras för att hålla kvar intresset genom att i tidig ålder lära ut vad teknik faktiskt är, vilken teknik som finns och vad teknik gör. Att få pröva olika typer av teknik och se att det är kul att till exempel sitta vid datorn och jobba i olika program och liknande kan vara ett sätt. Jag tror att många uppfattar att alla som väljer teknikprogrammet är proffs från början och redan kan allt, och att det är mycket Matte och Fysik. Personligen tror jag det skrämmer många.

Tips för högstadiet

Redan i högstadiet skulle man kunna besöka olika verksamheter, ingenjörer och liknande inom teknikbranschen för att visa att det finns många kvinnor i dessa verksamheter. Min uppfattning är att det är vanligast att det är män som visar vad man kan arbeta med som ingenjör av olika slag. En idé som jag har är att tjejer på teknikprogrammet skulle kunna besöka högstadieskolor och berätta om programmet, vara med på gymnasiemässor och liknande - helt enkelt ha tjejer på plats som besvarar frågor och finnas där för att hjälpa till.

Vi har för tillfället ingen tjejförening på vår skola, vilket jag tycker är väldigt synd. Jag hade gärna startat upp den men jag driver redan en förening på skolan så det blir lite svårt, men förhoppningsvis kommer det inom snar framtid. Hittills har vi i alla fall haft en programmeringskväll där vi samlades och programmerade i nån timme.

Samhällets ansvar

Jag personligen tror att den låga andelen tjejer på teknikprogrammet har mycket att göra med den generella uppfattningen i samhället samt skolans syn på tjejer och teknik. Vuxna blir alltid positivt förvånande när jag säger att jag läser teknik. Jag önskar att de inte blev det. Jag hade aldrig fått den reaktionen om jag valt naturvetenskapsprogrammet, eller varit kille. Många blir som sagt förvånade när man säger att man ska, eller redan studerar på teknikprogrammet.

Det är väldigt störande och irriterande, som om det vore något konstigt, eller att inte tjejer förstår sig på teknik och att det skulle vara ett konstigt val. Det är ett rätt svårt och tufft kliv att ta, att gå emot mångas uppfattning och ideal om vad tjejer ska arbeta med eller hur tjejer ska vara. Historiskt sett är ju teknikområdet männens och möjligheter för kvinnor att studera var få. Traditionerna verkar hålla i sig och dessa vill jag bryta.

Vad gillar tjejer?

En stor utmaning för en förändring är att synen på "vad en tjej gillar" bör ändras. Föräldrar måste presentera området för flickor och inte bara förvänta sig att de gillar rosa, kläder, glitter och smink. Om man istället prata om teknik, ger flickor leksaker som t.ex. några bilar, traktorer eller lego så kanske det förändras.

Jag har pratat med mina föräldrar om tjejer och teknikprogrammet. Min pappa berättade att det endast fanns tre tjejer i hans klass när han gick gymnasiet. Antalet tjejer har dessvärre inte ökat på flera år. Det är ungefär samma antal vi har i dag!


Alicias goda råd

  • Utgå ifrån dig själv och dina egna intressen. Börja där och tänk igenom vad dina intressen är och vad du är bra på. Det är du som ska gå gymnasieprogrammet, ingen annan!
  • Tänk högt och prata om ditt val, när du sätter ord på ditt val och hur du har tänk kring det blir allt mycket tydligare.
  • Läs på, besök de olika skolorna, lyssna på dem som redan studerar och undersök vad du fastnar för. Gå utanför din trygghetszon och ställ frågor.
  • Ta hjälp av vänner och föräldrar, fråga dem som känner dig bäst och få lite råd och vägledning från dem.
  • Ta dig tid, stressa inte fram ditt beslut, läs igenom information och ta reda på vad du vill och vad som är viktigt för dig. Se till att vara påläst.
  • Fråga dig själv, vilka är mina starka sidor? Vilka är mina favoritämnen? Vill jag plugga vidare efter gymnasiet? Vilket är mitt drömyrke?

Bilden är från en fortbildning på Expectrum i Västerås.
Bilden är från en fortbildning på Expectrum i Västerås. Foto: Katarina Rehder.

 


Nyhetsbrev nr 4, november 2020 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -