Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

Hej Framtid blogg


Hej Framtid – podden om framtidens teknik

Text och foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2, maj 2019

Lena

Sedan i höstas har du kunnat lyssna på podden Hej Framtid, en podcast där Lena Gumaelius, forskare och lärare på KTH, samtalar med gäster som på olika vis arbetar med teknikutveckling. CETIS träffade Lena Gumaelius som berättade om idén och arbetet med podden.

När Lena blev intervjuad för en podd och själv börjat lyssna på poddar upptäckte hon mediets fördelar.

- Det blev nästan som en aha-upplevelse. Jag upptäckte att det är ett bra medie, ett nytt användningsområde som jag ville prova. Eftersom jag önskar förstå teknikens utveckling och vill lära mig mer fick jag tanken att podden kan hjälpa mig öka min egen kunskap och i sin tur mina lyssnares. Det vore mycket tråkig om ungdomar ser teknikutvecklingen som något dåligt, alla ska känna att de är med på den här resan. Man ska känna att man har kunskap för att påverka och utveckla framtiden. Vi behöver förstå för att inte bli avigt inställda till teknikutveckling.

Snabb teknikutveckling

Visst funderar vi alla på framtiden - kommer den att vara så mycket annorlunda mot i dag? Eller kanske helt olik? Vilka områden kommer att utvecklas, på vilka sätt och är utvecklingen svaren på allt? Lena samtalar med sina gäster om teknikens utveckling inom de områden de forskar och arbetar inom.

- Teknikutvecklingen går så snabbt och jag vill nå ut till många och göra inslag som är lättlyssnade. Perspektivet i podden är 50 år framåt och målgrupperna är alla som är nyfikna på ny kunskap men kanske främst lärare, lärarutbildare, elever på högstadiet och studenter på högskolan. Samtidigt hoppas jag att alla intresserade ska hitta hit, lyssna och ta till sig information och kunskap. Det här är tänkt att vara ett sätt att hitta enkelt serverad information om teknisk utveckling. I Hej Framtid intervjuas en blandning av teknikexperter, akademi och näringsliv, jag tror det är bra att involvera många sorts aktörer för att det ska kännas trovärdigt, det blir en kvalitetsgranskning i sig.

Medverkande och målgrupp

De som blir tillfrågade om medverkan i podden tackar nästan uteslutande ja, intresset har varit stort och responsen har varit mycket positiv. Att få berätta om sina forskningsområden och arbetsplatser har alla upplevt som positivt, speciellt då man når elever, studenter och lärare.

Nu gäller det att nå ut till så många som möjligt. Lena menar att lärare ska se podden som ett verktyg, en källa till information och se möjligheten att få exempel till undervisningen.

- Jag har inte riktigt börjat marknadsföra podden ännu, mer än på iTunes, Facebook och i mina personliga nätverk som studenter, kollegor m.fl., men det är något jag planerar att göra. Möjligen kan läromedelsföretag vara intresserade, men där är jag inte ännu.

Genom de kontakter Lena har genom sitt arbete på KTH har hon hittat många uppslag till områden och personer att intervjua. Samtidigt är målet att hitta lika många kvinnor som män och naturligtvis inom områden som intresserar en publik. I ett av de senare avsnitten kan vi lyssna på Karin Ehrnbergers, designforskare på KTH, där hon pratar om normkritiskt tänkande inom design och vad det är som gör att olika teknikområden anses manliga eller kvinnliga. Kan tekniska områden bli mer inkluderande i framtiden? Andra avsnitt handlar om rymdteknik, smarta textilier, kosmetika, elnät och block chain. 16 avsnitt per år planeras och ett återkommande tema är hållbar utveckling.

- Allt det här är mycket spännande, det går att fördjupa och bredda. Exempelvis om vi pratar om vilka energikällor vi har i framtiden - hur kommer då samhället att se ut? Eller om vi pratar om plast, det gäller att inte endast hitta en ersättning till plasten, vi måste hitta något som vi kan använda i samma utsträckning. Utmaningarna är många och ju fler som lyssnar för att få en förståelse för hur det kan se ut om 50 år, desto bättre, avslutar Lena. Podden hittar du här:
hejframtid.net

 


Nyhetsbrev nr 2, maj 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -