Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

 


Expectrum - en plats för fortbildning

Text och foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2, maj 2019

Träff för lärarnätverket på expectrum.

I centrala Västerås finns expectrum, en mötesplats för skola, forskning och näringsliv. Ett av målen med verksamheten är att öka intresset för teknik och målgrupperna för skolverksamheten är alla elever och lärare från förskoleklass till och med gymnasiet. Expectrum erbjuder lärarfortbildning, skolbesök, kvällskurser, mötesrum och mycket mer i syfte att inspirera och stötta i naturvetenskap och teknik. CETIS besökte expectrum under en dag tillsammans med ett regionalt lärarnätverk för högstadiet.

Inger Sjölund Bengtsson, Teknikpedagog, berättar att expectrum har som uppdrag att öka teknikintresset bland barn och ungdomar. Hon menar att arbetet med nätverket ger större möjligheter att lyckas i sitt uppdrag, det är positivt att lärare träffas, diskuterar och utvecklas tillsammans inom olika områden i Teknikämnet. Inger Sjölund Bengtsson är också NT-utvecklare i Västerås och arbetar, tillsammans med flera olika lärargrupper, med modulerna som finns på Skolverkets lärportal.

- Alla lärare i staden ska få ta del av de aktiviteter vi erbjuder. Vårt mål är att de blir stärkta och inspirerade. Vi har mycket olika material och insatser att erbjuda lärarna såsom utlåningsmaterial, programmeringskurser samt möjlighet för lärare att komma och låna våra lokaler och utrustning tillsammans med sin klass.Vi har flera olika grupper där lärarna får kompetensutveckling i ämnet Teknik och vi ser också det här nätverket som ett diskussionsforum för högstadielärare som undervisar i Teknik där även lärare från regionen är inbjudna.

Nätverksmöten

Inger Sjölund Bengtsson och Jonas Paulsson, som också är NT-utvecklare, håller i dagens nätverksmöte där tio lärare träffas och diskuterar olika områden inom teknikämnet. Den här dagen har man dessutom en introduktion i programmering med micro:bit.

- Vi försöker ge goda exempel på hur man kan arbeta med micro:bit i skolan och samtidigt följa läroplanen. Vi behöver först visa hur programmering går till, men tanken är att man också ska förstå att genom programmering styrs många saker i vår omgivning.

Sten, sax eller påse

I dag är Johanna, teknikguide på expectrum, lärare i micro:bitkursen. Hon visar hur nätverket kan programmera sin egen namnskylt, göra en egen symbol samt hur de kan spela sten, sax eller påse mot micro:biten. Här programmeras micro:biten så att den slumpvis avgör vilken symbol som visas.

- Nätverksträffarna är otroligt inspirerande, säger Linda Myrberg som arbetar med Teknik på högstadiet. Det är en kick för mig att få komma hit och testa, pröva och diskutera mer än vad jag kan göra på hemmaplan. Här får jag vägledning och jag blir säkrare i min profession.

Den här dagen diskuterar man även tekniksalen. En fråga som dyker upp är hur mycket Teknik som kan bedrivas utan att ha en riktig sal med rätt utrustning. En relevant fråga som ständigt är aktuell!

Vi träffar också Max Lundkvist som är teknikguide på expectrum. Han arbetar just nu bland annat med att ta emot skolbesök, hålla programmeringskurser för lärare och samt håller i ”Makers” som är en verksamhet där privatpersoner kan komma och jobba med egna projekt i expectrums lokaler och nyttja expectrums maskiner och utrustning. Expectrum har ett brett utbud med förhoppning om att teknikämnet stärks.

Om du är intresserad av expectrums verksamhet och vill få tips kring lärarnätverk kan du läsa mer och hitta kontaktuppgifter på
expectrum.se

 


Nyhetsbrev nr 2, maj 2019 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -