Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

TiS2016

Flera inspirerande talare

Thomas
Tomas Lagerberg, forskningschef Automation, ABB Corporate Research, Västerås höll en presentation i Västerås. Foto: Christina Wallnér

Charlotte peppar tekniklärarna.
I Luleå blev alla peppade av skådespelerskan Charlotte Lindmark. Foto: Katarina Rehder

Claes hopp för 200 timmar teknik.
Claes Klasander gör ett hopp för 200 timmar teknik i grundskolan.
Foto: Katarina Rehder

Workshops

Tekniklärare testar block och talja.
Dragövning i Gävle.
Foto: Katarina Rehder

Mingel och utställningar

Mingel på konferensen i Gävle.
Utställning i Luleå
Foto: Katarina Rehder

Teknikprylar
Teknikprylar var det gott om...
Foto: Katarina Rehder

Sladdar
Foto: Amir Mehdi Rezaei, KTH

TiS 2016

Text: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, december 2016

Från slutet av september till början av november genomförde CETIS sin återkommande regionala konferensserie. I samarbete med fem universitet och högskolor i - Kalmar, Västerås, Luleå, Stockholm och Gävle - deltog närmare 700 personer för att lyssna, diskutera och besöka utställare. En av de glädjande punkterna som Claes Klasander, föreståndare på CETIS, berättade om var regeringens förslag om 200 egna timmar för Teknik!

- Vi ser att behovet att åka på konferens är stort. Några röster jag hört är att lärare önskar träffas för att prata, få konkreta undervisningstips och få tips från medverkande och få höra hur det kollegiala lärandet kan utvecklas. Överlag ser vi att fortbildningsbehovet är stort och nu gäller det för skolledare och rektorer att se till att kommunerna kan fortbilda lärare i Teknik inför våra 200 timmar. Eleverna ska få god teknikundervisning i alla stadier, säger Claes Klasander.

Konferenserna har haft flera fasta inslag och programpunkter, som Claes Klasanders inledning, där tyngdpunkten låg på förslaget om 200 timmar för teknikämnet, Skolverkets presentation av den nya lärportalen, NATDID:s presentation om teknikundervisning på vetenskaplig grund och LYFTIS. De fasta programpunkterna blandades med flera spännande lokala och regionala inslag.

I Västerås lyssnade vi på Tomas Lagerberg från ABB, i Luleå blev vi peppade av skådespelerskan Charlotte Lindmark och i Gävle fick vi höra Magnus Ernström berätta om Europas nya elväg som är under utveckling. Sedan följde workshops, föreläsningar, diskussioner och intressanta samtal med bl.a. gymnasieelever som visade upp arbeten i Minecraft. På programmet stod allt från att lära teknik ute, programmering, tankar kring IKT, tekniklådor, konstruktioner och till hur man använder ord och begrepp i undervisningen och naturligtvis mycket mer. Vi hoppas att ni alla hittade en eller flera programpunkter som passade just er!

Nu blickar vi framåt igen och vi kan redan nu berätta att planeringen inför nästa års rikskonferens i Norrköping den 16-17 oktober har börjat så smått.

Sist men inte mint vill vi säga att konferenserna blivit så lyckade tack vare alla deltagare, medverkande, utställare och alla lokala högskolor och universitet som bidragit med timmar, lokaler och fina konferensorganisationer! Tack igen!

Här på vår webb hittar du dokumentationer och bilder från de fem orterna - en dokumentationssida per ort. Ta gärna del av dem:
Dokumentationer - Regionala teknikkonferenser - TiS 2016


Ett axplock av bilder från workshops, seminarier, utställningar och mingel

Joakim visade hur man kan göra radiostyrda flygplan av pizzakartonger.
I Västerås och Stockholm visade Joakim Svärdh hur man kan bygga radiostyrda flygplan av pizzakartonger. Foto: Amir Mehdi Rezaei, KTH

Tekniklärare i Gävle.
I Gävle fick deltagarna uppleva tekniskt värdefullt samarbete. Foto: Katarina Rehder

Lärare i teknik fick testa VR-teknik.
Virtuella miljöer fick upplevas på Expectrum i Västerås.
Foto: Christina Wallnér


Nyhetsbrev nr 4, december 2016 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -