Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
 - Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida CETIS Resursbank / Nyhetsbrevsarkiv

 

Boktips

Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 4, december 2016

Bokomslag Ut ur mörkret.Ut ur mörkret – Ljusets och belysningens kulturhistoria

Historiska media, 2016
Jan Garnert
Inbunden, 271 sidor
ISBN: 978-91-7545404-7
Pris: Cirka 269 kronor, exklusive moms

Tiden före fotogenlampor och elektriskt ljus var som att leva i en dagvärld och en nattvärld, där belysningen var ljuspunkter i ett omgivande mörker. Människorna och samhället var beroende av dagsljuset på ett sätt som vi i dag har svårt att sätta oss in i. Ut ur mörkret är berättelsen om vägen från historiens mörker till vår egen lysande tid. Hur vi genom tiderna tänt talgljus och fotogenlampor för att sedan på 1910-talet revolutioneras av det elektriska ljuset. En vacker bok som du kan använda i Teknik, Historia och Samhällskunskap.


Bokomslag Urban välfärd.Urban välfärd – effektiv energi

Boréa, 2016
Ylva Norén Bretzer (red)
Häftad 400 sidor
ISBN: 978-91-86914091-2
Pris: Cirka 236 kronor, inklusive moms

Framtidens städer måste byggas hållbart enligt FN:s hållbarhetsmål. EU har därför beslutat att vår energianvändning ska minskas med 20 procent till år 2020 och i Sverige förbereds för införande av högre krav än så. Vilka hinder och möjligheter finns i den energiomställning som väntar den svenska bostadssektorn? Hur ska vi klara en energieffektivisering av exempelvis miljonprogramsområdena? Den teknik som krävs för att klara en energieffektivisering finns redan. Men energiomställning är en komplex process som är beroende av kunskap inom många områden.


Bokomslag Titta lampanTITTA LAMPA!

Bokförlaget Max Ström, 2015
Jens Magnusson
Kartonnage, 14 sidor
ISBN: 978-91-7126345-2
Pris: Cirka 110 kronor, inklusive moms

En interaktiv pekbok som ger nya möjligheter att berätta en godnattsaga. Sju bilder visar miljöer där det finns olika typer av lampor, t.ex. cykellampan, en fyr, en kökslampa och en sänglampa. Med ett tryck på en knapp tänds och släcks lampan i boken. Boken saknar text men i stället kan den vuxna berätta sin egen historia om lamporna och miljöerna.


Nyhetsbrev nr 4, december 2016 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -